Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα βραxυπρόθεσμα (μόνο) μέτρα για το χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup

Τα βραxυπρόθεσμα (μόνο) μέτρα για το χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup

Το σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η πρόοδος της β' αξιολόγησης στο επίκεντρο του Eurogroup. Τα μέτρα του ESM αναμένεται να γίνουν δεκτά, ωστόσο δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία, καθώς ευρωπαίοι και ΔΝΤ εξακολουθούν να διαφωνούν σε βασικά ζητήματα. «Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για το χρέος» λέει ο Ντάισελμπλουμ. Αισιόδοξος ότι το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018 θα μπει στο τραπέζι ο Μοσκοβισί, αμετακίνητος ο Σόιμπλε, ζητά έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πρόοδος της β’ αξιολόγησης βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα.

Τα μέτρα θα παρουσιάσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και αναμένεται να γίνουν δεκτά, ωστόσο δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν έχουν καταλήξει σε βασικά ζητήματα όπως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 και τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους.

«Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για το χρέος» λέει ο Ντάισελμπλουμ. Αισιόδοξος ότι το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018 θα μπει στο τραπέζι ο Μοσκοβισί, αμετακίνητος ο Σόιμπλε, ζητά έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Προσερχόμενος για τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία
για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Έναν τόνο αισιοδοξίας εξέπεμψε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.

Οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

«Θα εξετάσουμε πόσο κοντά είμαστε σε Staff Level Agreement. Νομίζω ότι έγινε σημαντική πρόοδος και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται στην Ελλάδα», τόνισε o Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουμε πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα ακούσουμε τον ESM. Νομίζω ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο.

Όπως είπε, εν συνεχεία θα μιλήσουμε για τους μεσοπρόθεσμους στόχους στο πλεόνασμα. «Πρέπει να είναι απαιτητικοί αλλά και αξιόπιστοι», τόνισε.

Τρίτον, θα μιλήσουμε με το ΔΝΤ για την παραμονή του στο πρόγραμμα, στην οποία πιστεύω.

«Νομίζω ότι, εφόσον η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, τότε οι δανειστές της Ελλάδας, οι εταίροι της, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις προσπάθειες αυτές» επανέλαβε ο Μοσκοβισί.

Επιπλέον, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

H ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, μόλις ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, σημείωσε ο Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτείται από την Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονασμάτα για μια δεκαετία μετά το 2018, ο Σόιμπλε απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό το ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να γίνει ανταγωνιστική. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο… Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους» τόνισε ο Σαπέν και πρόσθεσε: «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα».

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι’ αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Από τις συνεδριάσεις του Eurogroup σήμερα, Δευτέρα και του Ecofin την Τρίτη θα απουσιάζει ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, καθώς είναι εκ των υποψήφιων διαδόχων του Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024