Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Κουβανοί έχασαν τον Κάστρο και τώρα μένουν με... τον Τραμπ

Οι Κουβανοί έχασαν τον Κάστρο και τώρα μένουν με… τον Τραμπ

Με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο κλείνει και οριστικά ένα κεφάλαιο για την Κούβα, που είχε ήδη αρχίσει να περνά εδώ και χρόνια στο παρελθόν, όμως τώρα οι Κουβανοί κοιτάζουν με αβεβαιότητα το μέλλον -κυρίως όταν στρέφουν το βλέμμα προς το βορρά. Οι πάγοι μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον είχαν αρχίσει να λιώνουν με τον Ομπάμα, αλλά η άφιξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση της «επαναπροσέγγισης».

Με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο κλείνει και οριστικά ένα κεφάλαιο για την Κούβα, που είχε ήδη αρχίσει να περνά εδώ και χρόνια στο παρελθόν, όμως τώρα οι Κουβανοί κοιτάζουν με αβεβαιότητα το μέλλον -κυρίως όταν στρέφουν το βλέμμα προς το βορρά.

Οι πάγοι μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον είχαν αρχίσει να λιώνουν με τον Ομπάμα, αλλά η άφιξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση της «επαναπροσέγγισης».

ΗΠΑ και Κούβα είχαν αρχίσει με αργά βήματα τα τελευταία χρόνια να αποκαθιστούν σχέσεις, ενώ η κουβανική ηγεσία του Ραούλ Κάστρο είχε παράλληλα αρχίσει να προσανατολίζεται σε «διαφορετικό» μοντέλο για τη λειτουργία της χώρας και της οικονομίας.

Και το τι συμβαίνει μέσα στην Κούβα ήταν πάντοτε εν μέρει συνδεδεμένο με τις σχέσεις που υπήρχαν με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο δεν έκρυβε ποτέ τις έντονες επιφυλάξεις του για την επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον -όπως ούτε και η αμερικανική πλευρά έκρυβε τη δυσφορία της απέναντι στον «λίδερ μάξιμο».

Όταν ο Ομπάμα είχε πάει στην Κούβα, ένα ταξίδι από μόνο του ιστορικό, δεν υπήρξε συζήτηση συνάντησής του -σε αντίθεση με άλλους ξένους ηγέτες που είχαν προηγουμένως πάει στο νησί, όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο, ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κρατήσει -προεκλογικά τουλάχιστον- ακόμη σκλήρότερους τόνους απέναντι στην Αβάνα από ό,τι ο απερχόμενος Ομπάμα. Είχε φτάσει στο σημείο τους τελευταίους μήνες της εκστρατείας του να πει ότι θα κλείσει ξανά την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα, που ήταν το διπλωματικό αποκορύφωμα της επαναπροσέγγισης.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δεν είχε εμφανιστεί αρνητικός στην αποκατάσταση σχέσεων αλλά είχε επικρίνει ως «ασύμφερους» για τις ΗΠΑ τους όρους με τους οποίους συντελείται.

Το τι στάση όντως θα κρατήσει ο Τραμπ είναι άγνωστο, και αυτή η αβεβαιότητα είναι, όπως σημειώνει το Reuters, απτή στον κουβανικό πληθυσμό, ο οποίος ακόμη «μεταβολίζει» την είδηση του θανάτου του Κάστρο.

Στην ομάδα του για την πολιτική μετάβαση, ο Τραμπ έχει συμπεριλάβει και τον Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόνε, που είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της θέσης για συνέχιση σκληρού εμπάργκο απέναντι στην Αβάνα.
Save

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024