Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Μάρλον Μπράντο από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στον Μάρλον Μπράντο από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Με ένα αφιέρωμα στο «ιερό τέρας» της υποκριτικής τέχνης, Μάρλον Μπράντο, ανοίγει τη νέα σεζόν η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Τζον Χιούστον, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Άρθουρ Πεν σκηνοθετούν τον σπουδαίο Μπράντο σε τέσσερις ταινίες – σταθμούς της έβδομης Τέχνης: «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια», «Ο Νονός», «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» και «Οι φυγάδες του […]

Με ένα αφιέρωμα στο «ιερό τέρας» της υποκριτικής τέχνης, Μάρλον Μπράντο, ανοίγει τη νέα σεζόν η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Τζον Χιούστον, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Άρθουρ Πεν σκηνοθετούν τον σπουδαίο Μπράντο σε τέσσερις ταινίες – σταθμούς της έβδομης Τέχνης: «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια», «Ο Νονός», «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» και «Οι φυγάδες του Μιζούρι».

Το αφιέρωμα, με τίτλο «Marlon Brando: Reflection in a wild eye» πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 στο αγαπημένο στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Ξέρατε ότι…
  • Στην ταινία «Ο Νονός» ο αξεπέραστος Μάρλον Μπράντο, που πήρε τον ρόλο χάρη στην επιμονή του Κόπολα, έβαζε βαμβάκι και χαρτοπετσέτες στο στόμα προκειμένου να μοιάζει πολύ μεγαλύτερος, καθώς όταν γυρίστηκε η ταινία ήταν μονάχα 47 χρόνων.
  • Στην ταινία «Οι φυγάδες του Μιζούρι» ο Μπράντο απαίτησε να έχει σε κάθε σκηνή που εμφανίζεται και διαφορετική ενδυματολογική αμφίεση.
  • Υπεραξία της ταινίας «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια» είναι η εκπληκτική ερμηνεία του σπουδαίου Μάρλον Μπράντο σε μια από τις καλύτερες – και λιγότερο γνωστές – της καριέρας του.
Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου
18:30 Οι φυγάδες του Μιζούρι
21:00 Ανταύγειες σε χρυσά μάτια

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου
18:00 Ο Νονός
21:15 Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι

Σάββατο 26 Νοεμβρίου
18:30 Ανταύγειες σε χρυσά μάτια
21:00 Ο Νονός

Κυριακή 27 Νοεμβρίου
18:30 Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι
21:00 Οι φυγάδες του Μιζούρι

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ανταύγειες σε χρυσά μάτια / Reflections in a Golden Eye (ΗΠΑ, 1967)

Σκηνοθεσία:
Τζον Χιούστον / John Huston. Σενάριο: Chapman Mortimer, Gladys Hill.
Με τους: Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Brian Keith.
Έγχρωμη, 108΄

Αμερικανικός Νότος, Τζόρτζια, 1948. Στο στρατόπεδο όπου ζουν, ο ταγματάρχης Πέντερτον, έχει μια εντελώς συμβατική σχέση με τη σύζυγό του Ελεονόρα και αδιαφορεί παντελώς για τον ολοφάνερο ερωτικό της δεσμό με τον Λάνγκτον, έναν γείτονα αξιωματικό, ο γάμος του οποίου είναι επίσης κλονισμένος, καθώς η γυναίκα του Άλισον είναι ψυχικά διαταραγμένη. Ο Γουίλιαμς – στρατιώτης στην υπηρεσία του Πέντερτον – παρακολουθεί κρυφά τους άλλους, και ειδικά την αισθησιακή Ελεονόρα, την οποία παρακολουθεί ενώ κοιμάται. Η παρουσία του ηδονοβλεψία στρατιώτη θα οξύνει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση, θα φέρει στην επιφάνεια τα σεξουαλικά απωθημένα και των δύο ζευγαριών και τα πράγματα θα πάρουν μια απρόβλεπτη όσο και τραγική τροπή…

Η ταινία είναι βασισμένη σε μια νουβέλα της Κάρσον Μακ Κάλερς, η οποία προκάλεσε σκάνδαλο στην εποχή της, καθώς έθιγε σοβαρά σεξουαλικά ταμπού, όπως αυτό της νυμφομανίας και της ομοφυλοφιλίας. Ο Τζον Χιούστον διεισδύει στο σκοτεινό κέντρο του ψυχισμού των ηρώων, που καταδυναστεύονται από ανομολόγητα πάθη, αμαρτωλούς πόθους, διεστραμμένες εμμονές και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Ο βίαιος, κλειστοφοβικός μικρόκοσμος της στρατιωτικής βάσης, αντανακλά την καταπιεστική ατμόσφαιρα του γεμάτου μυστικά και ψέματα υπερσυντηρητικού και πουριτανικού αμερικανικού νότου. Υπεραξία της ταινίας, οι εκπληκτικές ερμηνείες του κουιντέτου των ακρωτηριασμένων ψυχικά ηρώων, με πρώτο βιολί το σπουδαίο Μάρλον Μπράντο, ενώ δίπλα του ανταποκρίνεται επάξια η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ενώ εντυπωσιάζει και η Τζούλι Χάρις.

Ο Νονός / The Godfather (ΗΠΑ, 1972)

Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα / Francis Ford Coppola. Σενάριο: Mario Puzo, Francis Ford Coppola.
Με τους: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan.
Έγχρωμη, 175′

Η ταινία ξεκινά στο τέλος του καλοκαιριού του 1945, στο σπίτι της φαμίλιας των Κορλεόνε, μιας ιταλο-αμερικάνικης οικογένειας μαφιόζων της Νέας Υόρκης. Ο δον Βίτο Αντολίνι Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) αρχηγός της φαμίλιας, γνωστός και ως «Ο Νονός», παντρεύει το μικρότερο παιδί του, την κόρη του Κόνι, με τον Κάρλο. Στη διάρκεια του γάμου εμφανίζονται όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και σκιαγραφείται ο χαρακτήρας τους. Ο Σαντίνο ή Σόνι (Τζέιμς Κάαν) είναι ο πρωτότοκος γιος του Βίτο, ικανός, αλλά οξύθυμος και παθιασμένος, προορίζεται για διάδοχος του πατέρα του. Ο δευτερότοκος Φρέντο (Τζον Καζάλ) είναι ένα καλοκάγαθο, αλλά όχι ιδιαίτερα ικανό άτομο και ο τριτότοκος, ο Μάικλ (Αλ Πατσίνο), ένας ιδεαλιστής και έξυπνος νέος, που κατατάχθηκε εθελοντικά στους πεζοναύτες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την αντίδραση της οικογένειάς του, και διακρίθηκε για τη γενναιότητά του. Έχει μόλις αποστρατευτεί, σχεδιάζει να τελειώσει τις σπουδές του και ονειρεύεται μια κανονική και νόμιμη ζωή, παρά τις φιλοδοξίες του πατέρα του για πολιτική καριέρα. Μέλος της οικογένειας είναι και ο Τομ Χέιγκεν (Ρόμπερτ Ντιβάλ), τον οποίο περιμάζεψε μικρό και ορφανό από το δρόμο ο δον Βίτο, τον υιοθέτησε και τώρα ως έμπειρος δικηγόρος, έχει τη θέση του «Κονσιλιέρε» (συμβούλου) του δον. Επειδή όμως δεν είναι σικελικής καταγωγής, δεν δικαιούται να ανέβει στην ιεραρχία. Κατά τη διάρκεια του γάμου, ο δον Βίτο και ο Τομ Χέιγκεν δέχονται αιτήματα, από πολλούς, για διάφορες χάρες, εξαιτίας του ότι «κανένας Σικελός δε μπορεί να αρνηθεί ένα αίτημα την ημέρα του γάμου της κόρης του»…

Βραβευμένο με τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και Α΄ αντρικού ρόλου) παραμένει αμετακίνητο σημείο αναφοράς για κάθε κινηματογραφικό δραματικό έπος, ενώ αποτελεί την ταινία που ανανέωσε δυναμικά το Χόλιγουντ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αποτελεί μια υπέροχη παραβολή για τη βία, το έγκλημα, την τιμωρία, την αλαζονεία, εντέλει, για το πώς η μανία της εξουσίας οδηγεί κατευθείαν στο βασίλειο της απόλυτης μοναξιάς, ενώ καθιέρωσε εν μια νυκτί τον 32χρονο Φράνσις Φορντ Κόπολα, στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών.

Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι / Ultimo tango a Parigi (Γαλλία – Ιταλία, 1972)

Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι / Bernardo Bertolucci. Σενάριο: Bernardo Bertolucci, Franco Arcalli.
Με τους: Marlon Brando, Maria Schneider, Maria Michi.
Έγχρωμη, 127΄

Συγκλονισμένος από την αυτοκτονία της γυναίκας του, ο μεσήλικας Πολ περιπλανιέται στο Παρίσι και συναντά τυχαία σ’ ένα διαμέρισμα τη νεαρή Ζαν, με την οποία ενώνονται ερωτικά με άγριο πάθος, χωρίς καν να μάθουν ο ένας το όνομα του άλλου. Χωρίζοντας, αποφασίζουν να συναντιούνται στο διαμέρισμα για να κάνουν έρωτα, χωρίς να αποκαλύψουν τα ονόματά τους και χωρίς να ξέρουν τίποτα ο ένας για τη ζωή του άλλου. Έτσι, κάνοντας διπλή ζωή, συνεχίζουν να συνευρίσκονται στο άδειο διαμέρισμα, όπου επιδίδονται σε παράδοξα σεξουαλικά παιχνίδια που φθάνουν μέχρι το σοδομισμό. Σιγά-σιγά μέσα από τον ακραίο ερωτισμό, η σχέση τους φθίνει, ενώ ο Πολ παραβιάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού, θέλει να μάθει για τη ζωή της Ζαν. Αφού χορεύουν το τελευταίο τους ταγκό, ο Πολ την ακολουθεί και η κατάληξη είναι τραγική…

Οι φυγάδες του Μιζούρι / The Missouri Breaks (ΗΠΑ, 1976)

Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν/ Arthur Penn.
Με τους: Marlon Brando, Jack Nicholson, Randy Quaid.
Έγχρωμη, 126΄

Μοντάνα, 1880. Ο Τομ Λόγκαν, αρχηγός μιας συμμορίας αλογοκλεφτών, ορκίζεται να εκδικηθεί το μεγαλοκτηματία Μπράξτον που είναι υπεύθυνος για τον απαγχονισμό ενός φίλου του. Για το λόγο αυτό, αγοράζει μία φάρμα ως βιτρίνα, η οποία γειτονεύει με εκείνη του Μπράξτον που είναι και ο πραγματικός στόχος. Ο Τομ σύντομα θα μείνει μόνος του, όταν η συμμορία του θα φύγει για τον Καναδά, και θα «βάλει στο μάτι» τη δυναμική κόρη του γείτονα, τη Τζέιν. Ο μεγαλοκτηματίας για να αντιμετωπίσει την απειλή προσλαμβάνει τον Λι Κλέιτον, έναν σαδιστή – κεφαλοκυνηγό για να διώξει τον Τομ Λόγκαν από τη γη του..Πολύ γρήγορα η κατάσταση θα εκτροχιαστεί εντελώς λόγω της ιδιαίτερης προσωπικότητας του Κλέιτον καθώς και των παράδοξων όσο και ανορθόδοξων μεθόδων που υιοθετεί.

Ένα από τα πιο εκκεντρικά, αλλοπρόσαλλα και sui generis γουέστερν που έχουν γυριστεί ποτέ. Χωρίς να έχει σχέση με την απομυθοποίηση της μυθολογίας του Ουέστ, η ταινία επικεντρώνεται αποκλειστικά σε μια αλλόκοτη μονομαχία. Στη μοναδική τους κοινή κινηματογραφική εμφάνιση, από τη μια μεριά ο Τζακ Νίκολσον (μόλις βραβευμένος με Όσκαρ για την «Φωλιά του κούκου») και από την άλλη ο Μάρλον Μπράντο – εντελώς σαλεμένος στα γυρίσματα – ίσως σ’ έναν από τους πιο ακραίους ρόλους της καριέρας του. Μια πικρόχολη καυστική φάρσα, με πινελιές κατάμαυρου χιούμορ, ένα απίστευτα λοξό και πειραγμένο φιλμ που απλώς χρησιμοποιεί το ένδυμα του γουέστερν. Αποτυχία εμπορική και καλλιτεχνική όταν προβλήθηκε, σήμερα θεωρείται ένα cult-movie παράξενο και αταξινόμητο.

entertainment.in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024