Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Βαλτική φοβάται πως θα γίνει η «πρώτη πρόκληση» του Πούτιν στον Τραμπ

Η Βαλτική φοβάται πως θα γίνει η «πρώτη πρόκληση» του Πούτιν στον Τραμπ

Χώρες της Βαλτικής εκφράζουν την ανησυχία τους πως θα μετατραπούν στην πρώτη «πρόκληση» της Ρωσίας με στόχο να δοκιμάσει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι προθέσεις του Τραμπ τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις σχέσεις με τη Ρωσία είναι στην κορυφή της λίστας με τις αβεβαιότητες που φέρνει στη διεθνή σκηνή, και ειδικά στην Ευρώπη, από όπου χαρακτηριστικά ο Ομπάμα είχε καλέσει τον Τραμπ να μην κάνει «ρεαλπολιτίκ» με τον Πούτιν και να είναι έτοιμος να υψώσει ανάστημα όταν χρειαστεί -προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Χώρες της Βαλτικής εκφράζουν την ανησυχία τους πως θα μετατραπούν στην πρώτη «πρόκληση» της Ρωσίας με στόχο να δοκιμάσει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προθέσεις του Τραμπ τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις σχέσεις με τη Ρωσία είναι στην κορυφή της λίστας με τις αβεβαιότητες που φέρνει στη διεθνή σκηνή, και ειδικά στην Ευρώπη, από όπου χαρακτηριστικά ο Ομπάμα είχε καλέσει τον Τραμπ να μην κάνει «ρεαλπολιτίκ» με τον Πούτιν και να είναι έτοιμος να υψώσει ανάστημα όταν χρειαστεί -προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Ο Τραμπ έχει δείξει πως θα επιδιώξει μεγαλύτερη οικονομική «συμβολή» των συμμάχων του ΝΑΤΟ ειδικά στην Ευρώπη για συνέχιση της συνεργασίας -κάτι που είχε εξαρχής προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες στη Γηραιά Ήπειρο (το Βερολίνο είχε ενδεικτικά απευθύνει μήνυμα στον ρεπουμπλικανό «να μην αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ σαν να ήταν επιχείρηση»).

Σε συνδυασμό με τις προθέσεις του Τραμπ για πιο «πραγματιστική», ενδεχομένως, σχέση με τη Μόσχα, αυτό έχει προκαλέσει ειδικά ανησυχία στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, που είναι τόσο μεταξύ των νεότερων μελών του ΝΑΤΟ όσο και πιο κοντά στη Ρωσία.

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους προειδοποίησε ότι θεωρεί πως οι βαλτικές χώρες και συγκεκριμένα η Λιθουανία μπορεί να γίνουν ο πρώτος τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν «θα τεστάρει τον Τραμπ».

«Φοβούμαστε πολύ και για τις χώρτες της Βαλτικής, όπως και για το Χαλέπι στη Συρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το BBC. «H Ρωσία δεν είναι υπερδύναμη, είναι «υπερ-πρόβλημα»» είπε.

H Λιθουανία είναι μεν η μοναδική από τις τρεις χώρες της Βαλτικής που δεν συνορεύει με το «κύριο σώμα» της ρωσικής ομοσπονδίας, όμως στα δυτικά της έχει τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024