Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί για το εδαφικό

Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το εδαφικό

Ορόσημο για την ανακοίνωσή ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό θεωρείται η Παρασκευή, τελευταία ημέρα των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας για το εδαφικό και άλλα ζητήματα, τη στιγμή που από το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας.

Ορόσημο η Παρασκευή για την ανακοίνωσή ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης

Ορόσημο για την ανακοίνωση ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό είναι η Παρασκευή, τελευταία ημέρα των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν για το εδαφικό και εκκρεμούντα ζητήματα που είναι αλληλένδετα.

Συγκεκριμένα εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, τα οποία οι δυο πλευρές θα αντιλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο, και τα οποία θα αποτυπωθούν σε χάρτη, τότε την ημέρα αυτή θα ανακοινωθεί, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, και η ημερομηνία για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαψεύδει πάντως τα περί γραπτής συμφωνίας που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στους ηγέτες, και η οποία θα χαλάσει σε περίπτωση που δεν καθοριστεί ημερομηνία για «πενταμερή διάσκεψη», σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.

Γεγονός πάντως είναι πως οι διαφορές στις θέσεις των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του εδαφικού παραμένουν, και από σήμερα Πέμπτη ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση επί του ενοποιημένου εγγράφου στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, οι δυο ηγέτες αποφάσισαν να καταγραφούν με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία και την αποτύπωση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν σε χάρτη.

Τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς αφορούν το ποσοστό εδάφους υπό επιστροφή, τον αριθμό των προσφύγων, την ακτογραμμή και τα ιστορικά/πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία χωρίς να γίνονται αναφορές περιοχές. Αυτό θα γίνει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων που θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα χάρτη.

Το κλίμα πάντως στη συνάντηση της Τετάρτης του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περιγράφεται από τις ίδιες πηγές ως καλό, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές στο θέμα των κριτηρίων.

Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν στις 15:30 σε επίπεδο διαπραγματευτών τα έγγραφά τους για τα κριτήρια. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το έγγραφο της ελληνοκυπριακής πλευράς έτυχε προηγουμένως επεξεργασίας και έγινε πιο δομημένο και με επεξηγηματικές παραγράφους μετά και την ενημέρωση της οποίας τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας έτυχαν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη έπειτα από την πρωινή συνάντησή του με τον κ.Ακιντζί.

Εξάλλου στις 17:30-18:30 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συνεργάτες του είχαν συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε για ανασκόπηση της κατάστασης. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Νορβηγού διπλωμάτη με τον κ. Ακιντζί.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των τεσσάρων κεφαλαίων που συνδέονται με το εδαφικό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως κατά κύριο λόγο πρόοδος καταγράφεται σε θέματα ΕΕ και Οικονομίας, ενώ και στο περιουσιακό υπήρξε κάποια πρόοδος όπως το γεγονός ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα των υπό εδαφικές αναπροσαρμογές περιοχών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν εξάλλου πως δεν τέθηκε μέχρι αυτή την ώρα θέμα εκ περιτροπής προεδρίας στο πλαίσιο της συζήτησης του εδαφικού, ούτε έγινε μέχρι στιγμής ανταλλαγή απόψεων για θέματα ασφάλειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024