Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεδριάζει εκ νέου το ΤΧΣ για το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

Συνεδριάζει εκ νέου το ΤΧΣ για το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, Τρίτη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να οριστικοποιήσει τη θέση του όσον αφορά τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου. Συμφωνα με πληροφορίες διχασμένη εμφανίζεται η διοίκηση του Ταμείου όσον αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την επίλυση της διοικητικής κρίσης που ανέκυψε στον όμιλο της Εθνικής.

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, Τρίτη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να οριστικοποιήσει τη θέση του όσον αφορά τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου.

Ο ορισμός νέων διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες και η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησής τους αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

«Το Γενικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι την Τρίτη και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του ΤΧΣ.

Την περασμένη εβδομάδα το ΤΧΣ, που κατέχει το 40% της Εθνικής, μπλόκαρε τον διορισμό νέου προέδρου μετά την απόρριψη του υποψηφίου του Δημήτρη Τσιτσιράγκου από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Ο κ. Τσιτσιράγκος είναι στέλεχος του International Finance Corporation, που ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ έχει επιλέξει τον πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτη Θωμόπουλο ως πρόεδρο της Εθνικής στη θέση της παραιτηθείσας Λούκας Κατσέλη.

Το ΤΧΣ, όμως, διαφοροποιήθηκε, ζητώντας τριήμερη παράταση προτού ανασυγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο και δεν αποκλείεται να καταφύγει στο ύστατο μέσο, την σύγκληση γενικής συνέλευσης, για να αρθεί το αδιέξοδο.

Από την πλευρά του εποπτικού οργάνου, της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπέμπεται σταθερά το μήνυμα ότι η κατάστασηπρέπει να εξομαλυνθείκαι να μην οδηγηθεί στα άκρα, προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Διχασμένο το ΤΧΣ

Συμφωνα με πληροφορίες διχασμένη εμφανίζεται η διοίκηση του Ταμείου όσον αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την επίλυση της διοικητικής κρίσης που ανέκυψε στον όμιλο της Εθνικής, χωρίς να αποκλείεται η επανέναρξη της διαδικασίας για αναζήτηση προέδρου, όπως αναφέρει το Euro2day.

Sτους κόλπους του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χθες, επικράτησαν δύο διαφορετικές απόψεις, εξηγεί το Euro2day, επικαλούμενο πηγές.

Η πλέον σκληρή επιμένει στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ενώ η πιο ήπια υποστηρίζει την εξομάλυνση της κρίσης μέσω της απόσυρσης τόσο του Παναγιώτη Θωμόπουλου, όσο και του Δημήτρη Τσιτσιράγκου.

Με βάση τις ίδιες πηγές, σκληρή στάση κράτησαν τα ξένα στελέχη -μέσω τηλεδιάσκεψης- που μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, ενώ οι Έλληνες (σ.σ. αν και όχι όλοι, η πλειοψηφία) κράτησαν πιο ήπιους τόνους, στηρίζοντας την άποψη της σταδιακής εκτόνωσης της κρίσης με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Πηγές με γνώση του θέματος, προσθέτει το Euro2day, αναφέρουν ότι τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο.

Πρώτον, να επικρατήσει η σκληρή άποψη που ζητά την παραίτηση του CEO και ενδεχομένως και άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ και εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί, τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Δεύτερον, να βρεθεί η μέση οδός και η κατάσταση να εξομαλυνθεί, χωρίς να υπάρξουν παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής παρά μόνο η απόσυρση του Παναγιώτη Θωμόπουλου από την προεδρία, αλλά και η απόσυρση της πρότασης του ΤΧΣ για την τοποθέτηση του Δημήτρη Τσιτσιράγκου στο τιμόνι της Εθνικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024