Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Brexit, το Κοινοβούλιο και η ευκαιρία των βουλευτών για διαφάνεια

Το Brexit, το Κοινοβούλιο και η ευκαιρία των βουλευτών για διαφάνεια

H απόφαση των δικαστών ότι για το Brexit απαιτείται εμπλοκή και του Κοινοβουλίου αλλάζει τα σχέδια της πρωθυπουργού, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται ήδη αν θα μπορούσαν Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων να αλλάξουν συνολικά την εικόνα και να κρατήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

H απόφαση των δικαστών ότι για το Brexit απαιτείται εμπλοκή και του Κοινοβουλίου αλλάζει σημαντικά τα σχέδια της πρωθυπουργού, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται ήδη αν θα μπορούσαν Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων να αλλάξουν συνολικά την εικόνα και να κρατήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κινηθεί δικαστικά, ωστόσο, κοινή είναι η πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σημείωσε: «Η απόφαση των δικαστών λέει τι δεν πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν αναλύει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Θεωρούμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει απόφαση του Κοινοβουλίου.»

Θα μπορούσαν οι βουλευτές (και οι Λόρδοι) να ανατρέψουν την εικόνα; Δύσκολο, δεδομένου ότι το 52% των πολιτών ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ.

Αυτό όμως που μάλλον πρόκειται να συμβεί είναι να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην πρωθυπουργό να αποκαλύψει περισσότερα για τη στρατηγική της εξόδου.

Η ίδια αναμένεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ έχει κατ’ επανάληψη εξηγήσει ότι θα «πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό όμως δεν έχει πείσει αρκετούς στο εσωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, βουλευτές των Εργατικών και των Συντηρητικών συναντήθηκαν προκειμένου να δουν με ποιον τρόπο θα πιέσουν την κυβέρνηση να αποκαλύψει περισσότερα για τη στρατηγική της.

O Κέιρ Στάρμερ, σκιώδης υπουργός αρμόδιος για το Brexit είναι σαφής: «Είναι πλέον αναπόφευκτο για την πρωθυπουργό να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται. Τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το αν η Βρετανία αποδέχεται την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

» Οι περισσότεροι βουλευτές σέβονται την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, αλλά οι όροι της εξόδου μας είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχει πλέον συναίνεση ότι απαιτείται να αποκαλυφθεί η στρατηγική. Πρέπει πλέον να τελειώνουμε με την λογική ότι μέχρι το 2019 θα είμαστε στο σκοτάδι» εξήγησε.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη από τους ευρωσκεπτικιστές των Συντηρητικών ότι η πρωθυπουργός Τερίσα Μέι πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές, ώστε να λάβει νωπή λαϊκή εντολή και να προχωρήσει στο Brexit. Για πολλούς οι επόμενες γενικές εκλογές θα είναι πρόωρες, απλά δεν είναι σίγουρη η ημερομηνία τους.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάντως, την ευνοούν, αφού το εκλογικό σώμα δεν φαίνεται να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της βάσης των Εργατικών για τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στα «κάγκελα» έχουν ανέβει οι βουλευτές του UKIP, του κόμματος που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την έξοδο από την ΕΕ. Ο τέως αρχηγός τους -και ευρωβουλευτής, όσο ειρωνικό και αν ακούγεται- ξεκαθαρίζει ότι η λαϊκή οργή θα είναι τεράστια αν αργήσει ακόμα περισσότερο να ξεκινήσει το Brexit.

Άλλοι πάλι, όπως ο βουλευτής Ντάγκλας Κάρσγουέλ, αφήνουν να εννοηθεί ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των δικαστών…

Στο θέμα που έχει προκύψει αναφέρθηκε και η Νίκολα Στέρτζεον, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, η οποία δεν έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, με «όπλο» το γεγονός ότι οι συμπολίτες της ψήφισαν μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η Στέρτζεον δήλωσε ότι «θα μελετήσει» κατά πόσο η κυβέρνησή της θα είναι παρούσα στην επόμενη νομική μάχη -προφανώς τη νομική μάχη για την ανατροπή της δικαστικής απόφασης.

Οι Βρετανοί (κυρίως οι Άγγλοι και οι Ουαλοί) ψήφισαν Brexit γιατί ήθελαν την πατρίδα τους πίσω. Η απόφαση των δικαστών υποχρεώνει την πρωθυπουργό να αποκαλύψει περισσότερα στην εθνική αντιπροσωπεία. Αυτό άλλωστε δεν σημαίνει λαϊκή κυριαρχία;

Αρκετοί επισημαίνουν και το αυτονόητο: τη διαφορά -αν όχι το χάσμα- που χωρίζει το δημοψήφισμα ως άμεση έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας από την «έμμεση» Βουλή.

«Με όλες του τις ατέλειες, το Κοινοβούλιο είναι πολύ καλύτερο στο να κάνει καλό, στο να σταθεροποιεί αποφάσεις τουλάχιστον σε σχέση με τα δημοψηφίσματα» παρατηρεί στην αρθρογραφία του ο Guardian.

Kαι αν οι βουλευτές δεν ήξεραν τι ακριβώς να απαντήσουν στους ψηφοφόρους τους για το Brexit, τώρα πλέον θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν. Στη Βουλή.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024