Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν ελαστογραφίας του ήπατος σε ασθενείς με ηπατικά νοσήματα

Δωρεάν ελαστογραφίας του ήπατος σε ασθενείς με ηπατικά νοσήματα

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες χαρακτηρίζονται ως «σιωπηλή νόσος» λόγω της ασυμπτωματικής τους φύσης. Αποτελούν, όμως, ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, ενώ όσον αφορά στην Ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% - 3% του συνολικού πληθυσμού έχει έρθει σε επαφή με τον ιό.

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες χαρακτηρίζονται ως «σιωπηλή νόσος» λόγω της ασυμπτωματικής τους φύσης. Αποτελούν, όμως, ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, ενώ όσον αφορά στην Ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% – 3% του συνολικού πληθυσμού έχει έρθει σε επαφή με τον ιό.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», έχοντας αφουγκραστεί την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων που ζουν με νόσους του ήπατος για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, υλοποιεί τη δράση πανελλαδικής εμβέλειας «Αξίζω να γνωρίζω».

Σκοπός της δράσης είναι η συνεχιζόμενη παροχή εξετάσεων ελαστογραφίας του ήπατος σε εξυπηρετούμενους πολίτες που έχουν διαγνωστεί με κάποια ηπατική νόσο σε όλη την ελληνική επικράτεια, μέσω συνεργασίας με ηπατολογικά κέντρα και γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων.

H παροχή αυτής της τόσο σημαντικής εξέτασης, δωρεάν, κρίνεται αναγκαία καθώς δεν καλύπτεται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία παρόλο που αποτελεί βασικό παράγοντα έναρξης και παρακολούθησης της θεραπείας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το μηχάνημα ελαστογράφου του ήπατος δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηπατολογικές κλινικές της χώρας.

Όπως προαναφέρθηκε στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Από τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί, μόλις το 50% εξ’ αυτών, κατά προσέγγιση, έχει λάβει θεραπεία. Όσον αφορά στην Ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% – 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με τον ιό. Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία δύναται να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Χρησιμοποιώντας την ελαστογραφία του ήπατος, οι επαγγελματίες υγείας είναι σε θέση μέσα σε λίγα λεπτά για να ελέγξουν το ήπαρ των ανθρώπων που ζουν με κάποια ηπατική νόσο, χωρίς τη διενέργεια βιοψίας του ήπατος.

Σε αντίθεση με τη βιοψία, η ελαστογραφία του ήπατος είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν συνεπάγει ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς και επιπλέον επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Κατόπιν χαρτογράφησης των πολλαπλών αναγκών και πλεονεκτημάτων παροχής αυτής της εξέτασης και κατόπιν εξασφάλισης του ειδικού μηχανήματος μέσω χορηγίας, τον Απρίλιο του 2016
ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ξεκίνησε τη δράση «ΑξίΖω να ΓνωρίΖω».

Από την έναρξη της δράσης μέχρι και σήμερα το πιστοποιημένο προσωπικό του «Προμηθέα» έχει επισκεφθεί ηπατολογικές κλινικές στην Αττική, στη Ρόδο, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη με δυνατότητα, είτε επανάληψης των επισκέψεων αυτών, είτε εκ νέου επισκέψεων και σε άλλες πόλεις.

Το πρώτο εξάμηνο υλοποίησης της δράσης εξετάστηκαν συνολικά 1.133 ασθενείς από τους οποίους το 77,6% αφορούσε σε ανθρώπους που ζουν με Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C. Από τις δύο αυτές νόσους, μεγαλύτερη συχνότητα υπήρξε στους ασθενείς με Ηπατίτιδα C, σε ποσοστό 55,8%. Εκ, των οποίων μόλις το 16,5% βρισκόταν σε τελικό στάδιο κίρρωσης F4.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» δεσμεύεται για τη συνέχιση της δράσης και το 2017, με στόχο τη διευκόλυνση της ζωής όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπων που ζουν με νόσους του ήπατος κατά τη «διαδρομή» τους εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι τη θεραπεία.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024