Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκόπευαν να πουλήσουν αρχαία έναντι 200.000 ευρώ

Σκόπευαν να πουλήσουν αρχαία έναντι 200.000 ευρώ

Χειροπέδες σε τέσσερις αρχαιοκάπηλους που είχαν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα και προσπαθούσαν να τα πουλήσουν πέρασαν άνδρες του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Χειροπέδες σε τέσσερις αρχαιοκάπηλους που είχαν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα και προσπαθούσαν να τα πουλήσουν πέρασαν άνδρες του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 52, 68 και 71 ετών και μία 61χρονη, που συνελήφθησαν την Κυριακή σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Αρχικά εντοπίστηκε ο 52χρονος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να συναντήσει υποψήφιο αγοραστή, στον οποίο σκόπευε να πουλήσει αρχαία έναντι 200.000 ευρώ.

Κλιμάκιο αστυνομικών που επιτηρούσε τους χώρους του ξενοδοχείου τον συνέλαβε, καθώς και τον 68χρονο, ο οποίος τον περίμενε έξω από το ξενοδοχείο, μέσα σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο εντός του οποίου είχε αποκρύψει σε βαλίτσα 14 αρχαία αντικείμενα.

Σε έρευνα στο αυτοκίνητο και σε σωματική έρευνα στους συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ειδώλιο αλόγου με αναβάτη και πυξίδα γεωμετρικής περιόδου, δίωτος αμφορέας, δύο αρύβαλλοι, κοτύλη και οινοχόη αρχαϊκής περιόδου, πήλινο αγαλματίδιο ανδρικής μορφής, δίωτος σκύφος, λυκήθειο, λυχνάρι, δύο όστρακα με γραπτή διακόσμηση, τμήμα αγγείου και τμήμα δακτυλιόσχημης βάσης αγγείου κλασικής περιόδου, δύο χάλκινα ειδώλια αιγυπτιακού πολιτισμού, εικόνα που απεικονίζει την Παναγία οδηγήτρια του 18ου αιώνα, φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Παύλο, τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Κυριακή του 19ου αιώνα, φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο του 19ου αιώνα και δύο κινητά τηλέφωνα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα κατασχεθέντα αυτά αντικείμενα παρέλαβαν οι συλληφθέντες πρωινές ώρες της Κυριακής από το σπίτι του 71χρονου και τα μετέφεραν κοντά στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, προκειμένου να τα επιδείξουν σε ενδιαφερόμενο και να τα πουλήσουν. Ο 71χρονος εντοπίστηκε στο σπίτι του στου Παπάγου, όπου και συνελήφθη μαζί με την 61χρονη.

Στο σπίτι του 68χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18 νομίσματα, μαρμάρινο απότμημα με ανάγλυφη ανδρική μορφή, δύο λυκήθια με γραπτές παραστάσεις υστεροκλασικής περιόδου, τρία όστρακα αγγείων, δύο χάλκινα ενότια, ανιχνευτής μετάλλων, τρία χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη με ανάγλυφους ρόδακες και 760 γραμμάρια ακατέργαστου χασίς.

Στην αποθήκη του σπιτιού του 71χρονου εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο φυτώριο υδροπονικής καλλιέργειας χασίς και 14 δενδρύλλια, ενώ κατασχέθηκαν δίωτος εμπορικός οξυπύθμενος αμφορέας ύψους 60 εκατοστών, 14 φωτογραφίες των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν εντός του αυτοκινήτου, καραμπίνα και πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτου χωρίς σφραγίδα του υπουργείου Μεταφορών.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος αποφάνθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, για παράνομη κατοχή, μεταφορά και διακίνηση αρχαίων αντικειμένων και παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αταμάν: «Σλούκας και Χουάντσο θα παίξουν 100% στο Final Four»

Ο Εργκίν Αταμάν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τόσο ο διεθνής γκαρντ όσο και ο Ισπανός φόργουορντ θα προλάβουν το Final 4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024