Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από το Αματρίτσε στη Νόρτσια: Δύο μήνες σεισμοί και φόβος στην Ιταλία

Από το Αματρίτσε στη Νόρτσια: Δύο μήνες σεισμοί και φόβος στην Ιταλία

24 Αυγούστου -30 Οκτωβρίου 2016: Ένας εφιάλτης διαρκείας που ξεκίνησε από το Αματρίτσε με τελευταίο «σταθμό» την Νόρτσια. Δύο μήνες σεισμών και φόβου, δύο μήνες που μετέτρεψαν ορισμένες από τις ομορφότερες τοποθεσίες της κεντρικής Ιταλίας σε σωρό ερειπίων. Δάκρυα για τους νεκρούς, τα σπίτια που χάθηκαν, τις ιστορικές εκκλησίες και τα μνημεία. Και διαρκής φόβος. Εικόνες και βίντεο που μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής...

24 Αυγούστου -30 Οκτωβρίου 2016: Ένας εφιάλτης διαρκείας που ξεκίνησε από το Αματρίτσε με τελευταίο «σταθμό» την Νόρτσια. Δύο μήνες σεισμών και φόβου, δύο μήνες που μετέτρεψαν ορισμένες από τις ομορφότερες τοποθεσίες της κεντρικής Ιταλίας σε σωρό ερειπίων. Δάκρυα για τους νεκρούς, τα σπίτια που χάθηκαν, τις ιστορικές εκκλησίες και τα μνημεία…

Φωτογραφίες-σύμβολο από το Αματρίτσε έως τη Νόρτσια που «αφηγούνται» δύο μήνες φόβου και καταστροφής παρουσιάζει η Corriere della Sera. Η γη που τρέμει, οι νεκροί, η απελπισία, οι άνθρωποι που τρέχουν να σωθούν. Αλλά και η ελπίδα στα συντρίμμια.

Η αγκαλιά ενός άνδρα και μίας γυναίκας μπροστά στα συντρίμμια του Αματρίτσε που σχεδόν αφανίστηκε από τον σεισμό των 6 βαθμών της 24ης Αυγούστου για να δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα στις 30 Οκτωβρίου με τη δόνηση των 6,5 βαθμών -του ισχυρότερου σεισμού εδώ και 36 χρόνια στην Ιταλία.

Η Corriere δημοσιεύει παράλληλα στην ηλεκτρονική της πύλη αποκλειστικό βίντεο από το Καστελούτσο, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την Νόρτσια, η οποία «γονάτισε» από τον σεισμό της Κυριακής.

Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση που χτυπά την Ιταλία από το 1980 είχε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων και επίκεντρο ανάμεσα σε Νόρτσια και Πρέτσι στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια -την ίδια ζώνη που πληγώθηκε βαθιά από τον σεισμό του Αυγούστου που κόστισε 298 ζωές και εκεί που χτύπησαν επίσης οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες σε ιστορικά κτίρια, εκκλησίες και κατοικίες.


Στην «κόκκινη ζώνη» της Νόρτσια την επομένη του σεισμού

Η Ιταλία ευτυχώς δεν μετρά θύματα από τον τελευταίο σεισμό, ούτε και υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους των οποίων η τύχη αγνοείται. Δεκάδες χιλιάδες είναι όμως οι άστεγοι, πολοί εκ των οποίων αρνούνται να απομακρυνθούν από τη Νόρτσια λέγοντας εδώ είναι η ζωή μας.

Οι πρώτες κλήσεις για βοήθεια, «έχουν καταρρεύσει τα πάντα»…

Το ρήγμα που προκλήθηκε στο βουνό στα περίχωρα της Ουσίτα σε πλάνα από ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος




Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το drone του Πυροσβεστικού Σώματος της Ιταλίας από το Αματρίτσε. Μόνο συντρίμμια…

Στη Νόρτσια, ο καθεδρικός του Αγίου Βενέδικτου του 13ου αιώνα δεν υπάρχει πια. Οι μονάχες απομακρύνθηκαν από τους διασώστες. Πολίτες γονάτισαν και προσεύχονταν στην πλατεία μπροστά στον καθεδρικό την Κυριακή.

Στην ίδια περιοχή, η άσφαλτος άνοιξε στα δύο από τον ισχυρό σεισμό

Στην κάμερα του SkyTg24 καταγράφηκε ζωντανά η κατάρρευση κτιρίου στο Βίσο.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024