Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποχώρησαν κατά 423 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο

Υποχώρησαν κατά 423 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, έπειτα από αύξηση τον Αύγουστο, παραμένοντας σε χαμηλό 13 ετών, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να βασίζονται στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 423 εκατ. ευρώ ή 0,34% στα 123,47 δισ. ευρώ, με αρκετούς «να τραβάνε από τα έτοιμα» για να πληρώσουν την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ. Μείωση και στην παροχή δανείων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, έπειτα από αύξηση τον Αύγουστο, παραμένοντας σε χαμηλό 13 ετών, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να βασίζονται στην ΕΚΤ για την χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Πέμπτη.

Οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 423 εκατ. ευρώ ή 0,34% στα 123,47 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2003. Είχαν αυξηθεί κατά 1,32 δισ. ευρώ στα 123,89 δισ. τον Αύγουστο.

Στην υποχώρηση των καταθέσεων συνέβαλε η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο.

Οι εκροές καταθέσεων από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούλιο πέρυσι είχαν διαμορφωθεί στα 42 δισ. ευρώ, θυμίζει το Reuters.

Η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις 28 Ιουνίου συγκράτησε την φυγή κεφαλαίων, αλλά αύξησε κατακόρυφα την εξάρτηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τον ELA.

Βάσει της τελευταίας απόφασης για χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών τον Ιούνιο, τα μετρητά που είναι κρυμμένα σε θυρίδες και «στρώματα» μπορούν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα ως νέα κεφάλαια χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς.

Μείωση στην παροχή δανείων

Όσον αφορά στις χορηγήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά -1,7%, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 897 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Σεπτέμβριο του 2016, ήταν θετική κατά 25 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 602 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -0,2%, από -0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 153 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 534 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -3,7% το Σεπτέμβριο του 2016, από -5,3% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 178 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 68 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Tο Σεπτέμβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 34 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 33 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,0%, από -1,8% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 346 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Σεπτέμβριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 263 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, από -2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024