Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Όταν η «πρωθυπουργός του Brexit» προειδοποιούσε για τη ζημιά της εξόδου

Τις πολλές ανησυχίες που είχε για το Brexit η Τερέζα Μέι πριν το βρετανικό δημοψήφισμα δείχνει ομιλία της πριν την κάλπη που διέρρευσε στον Guardian: Η τότε υπουργός Εσωτερικών, που είχε πάρει δημόσια χλιαρά θέση υπέρ της παραμονής, φαίνεται πως προειδοποιούσε για τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων όσο και για απώλεια πλεονεκτημάτων στον τομέα της ασφάλειας, μιλώντας για «ξεκάθαρα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής από οικονομική σκοπιά».

Τις πολλές ανησυχίες που είχε για το Brexit η Τερέζα Μέι πριν το βρετανικό δημοψήφισμα δείχνει ομιλία της πριν την κάλπη που διέρρευσε στον Guardian: Η τότε υπουργός Εσωτερικών, που είχε πάρει δημόσια χλιαρά θέση υπέρ της παραμονής, φαίνεται πως προειδοποιούσε για τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων όσο και για απώλεια πλεονεκτημάτων στον τομέα της ασφάλειας.

«Από οικονομική σκοπιά, τα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής είναι ξεκάθαρα» είχε πει, εκφράζοντας επίσης ανάλογη θέση και για την ασφάλεια.

Ο βρετανικός Guardian επικαλείται σε δημοσίευμά του την Τετάρτη γνώση ομιλίας που είχε δώσει η Μέι στην τράπεζα Goldman Sachs το Μάιο πριν την κάλπη του βρετανικού δημοψηφίσματος. Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης ηχητικό απόσμασμα της εν λόγω ομιλίας.

«Θεωρώ πως τα οικονομικά επιχειρήματα είναι ξεκάθαρα. Πιστεύω πως το να είμαστε μέλη ενός εμπορικού μπλοκ δύναμης 500 εκατομμυρίων είναι σημαντικό για εμάς. Πιστεύω, όπως σας έλεγα και νωρίτερα, πως ένα παό τα ζητήματα είναι πως πολύς κόσμος θα επενδύσει εδώ στη Βρετανία επειδή η Βρετανία είναι μέσα στην ΕΕ» είχε πει η Μέι.

«Αν δεν ήμασταν στην Ευρώπη, πιστεύω πως θα υπήρχαν επιχειρήσεις και εταιρείες που θα περίμεναν να πουν, «μήπως χρειάζεται να αναπτύξουμε παρουσία στην ηπειρωτική Ευρώπη αντί για παρουσία στη Βρετανία;»» συνέχισε, λέγοντας: «Οπότε θεωρώ ότι υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη για εμάς από οικονομική σκοπιά».

Η τότε υπουργός Εσωτερικών μάλιστα τόνισε και τα πλεονεκτήματα της παρανομής στην ΕΕ στην ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Υπάρχουν σαφέστατα πολλά πράγματα που μπορούομε να κάνουμε ως μέλη της ΕΕ τα οποία κατά τη γνώμη μου μας καθιστούν ασφαλέστερους» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που πιστεύω είναι ότι η Βρετανία πρέπει να ηγηθεί στην Ευρώπη» ανέφερε η Μέι.

Τέτοιες παθιασμένες δηλώσεις της Μέι υπέρ της βρετανικής παραμονής ΕΕ έλειπαν, δημόσια, εντελώς από την την πορεία πριν την κάλπη: Αρκετοί στο κόμμα των Συντηρητικών είχαν επικρίνει τους χαμηλούς τόνους με τους οποίους η Μέι -αναπτύσσοντας ανάλογη επιχειρηματολογία με την παραπάνω- είχε ταχθεί με «βαριά καρδιά» υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ακόμη και εκείνες ωστόσο οι χλιαρές δημόσιες αναφορές της είχαν υποσκαφθεί από άλλες δηλώσεις της, όπως εκείνης περί πρότασης για αποχώρηση από την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024