Φρέσκο ή όχι το μεταγγιζόμενο αίμα έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ασθενείς
Καναδοί ερευνητές δίνουν τέλος σε μια επιστημονική διχογνωμία σχετικά με την ποιότητα του αίματος προς μετάγγιση και πως αυτή επηρεάζεται αν είναι «φρέσκο» ή έχει υποστεί αποθήκευση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, τελικά δεν υπάρχει διαφορά για την υγεία του ασθενή.
Καναδοί ερευνητές δίνουν τέλος σε μια επιστημονική διχογνωμία σχετικά με την ποιότητα του αίματος προς μετάγγιση και πως αυτή επηρεάζεται αν είναι «φρέσκο» ή έχει υποστεί αποθήκευση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, τελικά δεν υπάρχει διαφορά για την υγεία του ασθενή.
Οι πρόοδοι στην αποθήκευση του αίματος επιτρέπουν πλέον τη φύλαξή του έως 42 μέρες πριν από τη μετάγγιση. Συνήθως, χρησιμοποιείται πρώτα το παλαιότερο αίμα, αλλά λόγω διαφόρων αλλαγών που αυτό υφίσταται (βιοχημικών, δομικών, λειτουργικών), έχουν εκφρασθεί αμφιβολίες αν είναι το ίδιο καλό με το φρέσκο αίμα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Οντάριο του Κανάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νάνσι Χεντλ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 31.500 ασθενείς σε έξι νοσοκομεία τεσσάρων χωρών (Αυστραλία, Καναδάς, Ισραήλ και ΗΠΑ).
Από την αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψε ότι, η μετάγγιση του άμεσα διαθέσιμου αίματος -που είχε δηλαδή ληφθεί πιο πρόσφατα από αιμοδότη- δεν μειώνει τον αριθμό των ασθενών που απεβίωναν σε ένα νοσοκομείο. Μάλιστα το ποσοστό θνησιμότητας ήταν ελαφρά μεγαλύτερο με το «φρέσκο» αίμα (9,1%) σε σχέση με το παλαιότερο αίμα (8,7%). Δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με τον τύπο του αίματος, την ασθένεια ή τη χώρα.
«Ήταν πάντα ένα επίμαχο θέμα, αλλά η μελέτη μας δίνει ένα τέλος στο ερώτημα κατά πόσο το αποθηκευμένο αίμα μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και το ‘φρέσκο’ είναι καλύτερο. Η μετάγγιση ‘φρέσκου’ αίματος δεν βελτιώνει την έκβαση για τον ασθενή και οι γιατροί πρέπει να καθησυχαστούν ότι το ‘φρέσκο’ αίμα δεν είναι και καλύτερο», υπογραμμίζει η Δρ. Χεντλ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γιάννης Στάνκογλου: Η τυχαία συνάντηση με τη Χάρις Αλεξίου και τα λόγια θαυμασμού
- Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο αγωγός Ντρούζμπα θα επαναλειτουργήσει – Μόλις ήρε το βέτο ο Όρμπαν για το δάνειο
- Greece Tax Evasion Soars, Auto Repair Shops Lead
- Κεφαλονιά: «Έχασα τη ζωή μου όλη, είχαν σχέδιο να την εξαφανίσουν, να πάθουν ότι της έκαναν» – Συγκλονίζει η μητέρα της Μυρτούς
- Οxford Economics: Η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης θα αντέξει, αλλά το τίμημα θα είναι επώδυνο
- Θρίλερ στην Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός ο πρώην σύντροφος της 43χρονης που αγνοείται
- Το Netflix ενδιαφέρεται να κάνει τη ζωή του Σέρχιο Κόκε ταινία
- Το εύκολο λάθος που κάνουν αρκετοί οδηγοί και κινδυνεύουν με πρόστιμο 350 ευρώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442