Η συνεχής έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στο θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων αυξάνει τη συχνότητα της υπέρτασης, υποστηρίζουν γερμανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Η συνεχής έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στο θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων αυξάνει τη συχνότητα της υπέρτασης, υποστηρίζουν γερμανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας Μπάρμπαρα Χόφμαν του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 41.000 ανθρώπους σε πέντε χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία) για διάστημα πέντε έως εννέα ετών.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε υπέρταση στην αρχή της έρευνας, αλλά στο τέλος της μελέτης το 15% είχαν πλέον εμφανίσει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε πέντε επιπλέον μικρογραμμάρια σωματιδίων ΡΜ2,5 (με διάμετρο μικρότερη των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου) ανά κυβικό μέτρο αέρα, ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται κατά 22% για όσους ζούσαν στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω ρύπανσης ισοδυναμούσε με τον επιπλέον κίνδυνο που έχει ένας υπέρβαρος άνθρωπος (ΔΜΣ 25-30), σε σχέση με έναν που έχει φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-25).

Αντίστοιχα, όσον αφορά το θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων, διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν σε δρόμους όπου τα μέσα επίπεδα θορύβου τα βράδια έφταναν τα 50 ντεσιμπέλ, είχαν κατά 6% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, σε σχέση με όσους ζούσαν σε πιο ήσυχους δρόμους με μέσα επίπεδα θορύβου 40 ντεσιμπέλ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αύξηση του κινδύνου για εκδήλωση υπέρτασηςήταν απόρροια και επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, τα οποία είναι αρκετά κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας. «Αυτό σημαίνει», σύμφωνα με την Δρ Χόφμαν, «ότι η τωρινή νομοθεσία δεν προστατεύει τον πληθυσμό της Ευρώπης επαρκώς από τις συνέπειες της ρύπανσης του αέρα. Με δεδομένο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πανταχού παρούσα και η υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου, τα νέα ευρήματα έχουν σημαντικές συνέπειες από άποψη δημόσιας υγείας και συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης αυστηρότερων κανονισμών για τη ρύπανση».

Όσον αφορά τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων επιβαρύνονται η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει τοπική και συστημική φλεγμονή στον οργανισμό, οξειδωτικό στρες και ανισορροπία στο νευρικό σύστημα. Ο θόρυβος επηρεάζει τόσο το νευρικό, όσο και το ορμονικό σύστημα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr