Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Τερέζα Μέι δεν πείθει τη Σκωτία για το Brexit

Η Τερέζα Μέι δεν πείθει τη Σκωτία για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσπάθησε να πείσει τους ηγέτες της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της για μία κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όμως η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιδιαίτερα απογοητευτική».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσπάθησε να πείσει τους ηγέτες της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της για μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όμως η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιδιαίτερα απογοητευτική».

Η Μέι δηλώνει πως ενώ οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διατυπώσουν τις θέσεις τους σχετικά με τους όρους του Brexit, δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν την στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου, επιδιώκοντας ξεχωριστές συμφωνίες με την ΕΕ.

«Δεν γνωρίζω ποια είναι η διαπραγματευτική γραμμή του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή δεν μας λένε», τόνισε η Στέρτζον έπειτα από τις συνομιλίες στο γραφείο της Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν μπορώ να υπονομεύσω κάτι που δεν υφίσταται, δεν μου φαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει μια στρατηγική διαπραγμάτευσης», επισήμανε η πρωθυπουργός της Σκωτίας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Ενώ η Βρετανία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι κάτοικοι της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση.

Το γεγονός πιθανώς να οδηγήσει σε συνταγματική κρίση και ενδεχομένως σε ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε νέες πολιτικές εντάσεις στην Βόρεια Ιρλανδία.

Στην σημερινή συνάντηση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρότεινε την θέσπιση ενός νέου οργάνου για να δώσει στις περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν διάφορα επίπεδα αυτονομίας από το Λονδίνο, έναν επίσημο τρόπο για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

«Με συνεργασία, οι χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτύχουν μία έξοδο από την ΕΕ και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την μοναδική και μακροχρόνια ένωση μας παράλληλα», υπογράμμισε με ανακοίνωση της η Μέι, έπειτα από τις συζητήσεις.

Η Στέρτζον όμως, με δηλώσεις της, εμφάνισε μια πολύ διαφορετική εικόνα, έπειτα από την συνάντηση.

«Αυτό που δεν προτίθεμαι να κάνω […] είναι να σταθώ πίσω και να παρακολουθώ την Σκωτία να οδηγείται στο χείλος του γκρεμού ενός σκληρού Brexit επειδή οι συνέπειες για απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επενδύσεις και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο είναι εξίσου σοβαρές» δήλωσε.

Όπως προσέθεσε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες ώστε η Σκοτία να παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ακόμη και αν οι υπόλοιπες επαρχίες του ΗΒ αποχωρήσουν από αυτήν, προσθέτοντας πως η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως είναι έτοιμη να ακούσει εναλλακτικές επιλογές.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλέν Φόστερ δήλωσε πως οι τέσσερις επαρχίες πρέπει να βρίσκονται «στην καρδιά της διαδικασίας», ώστε τα ζητήματα που προκύπτουν και τους αφορούν να μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάργουιν Τζόουνς τόνισε πως είναι δύσκολο για τις περιφερειακές κυβερνήσεις να επηρεάσουν την διαδικασία όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης της Βρετανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024