Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρνητική επίπτωση στις νοητικές λειτουργίες των παιδιών έχει η υπέρταση

Αρνητική επίπτωση στις νοητικές λειτουργίες των παιδιών έχει η υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει αρνητική επίδραση μόνο στον εγκέφαλο των ενηλίκων, αλλά επίσης των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει αρνητική επίδραση μόνο στον εγκέφαλο των ενηλίκων, αλλά επίσης των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Η παιδική υπέρταση εμφανίζει σημαντική αύξηση, συμβαδίζοντας με την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Όμως, οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο δεν έχουν μελετηθεί τόσο όσο στους ενηλίκους.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λάντε, συνέκριναν δύο ομάδες παιδιών και εφήβων δέκα έως 18 ετών, αποτελούμενες από 75 άτομα η κάθε μία.

Η μία ομάδα είχε διαγνωστεί με υπέρταση πρόσφατα, ενώ η άλλη δεν είχε ανάλογο πρόβλημα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να κάνουν τα ίδια γνωσιακά τεστ (μνήμης, ταχύτητας σκέψης, λεκτικής ικανότητας κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά έπασχαν από υπέρταση, εμφάνισαν χειρότερες νοητικές επιδόσεις, έχοντας χειρότερη μνήμη, μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής, οργανωμένης σκέψης κ.α. Πάντως οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες, ενώ οι επιδόσεις και των δύο ομάδων κινούνταν γενικά εντός φυσιολογικών ορίων.

Οι επιστήμονες σπεύδουν να σημειώσουν ότι τα υπερταστικά παιδιά δεν έχουν έκπτωση νοητικών λειτουργιών, απλώς αποδίδουν λιγότερο καλά σε σχέση με τα παιδιά χωρίς υπέρταση. Αυτό πάντως θα μπορούσε να τους φέρει σε μειονεκτική θέση στο σχολείο ή αργότερα στην αγορά εργασίας.

«Προς το παρόν παραμένει άγνωστο κατά πόσο στον εγκέφαλο των υπερτασικών παιδιών συμβαίνουν νευροβιολογικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχετική υστέρησή τους στα τεστ. Το ζήτημα αυτό απαιτεί έρευνα με τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης και θα μελετηθεί στο μέλλον. Θα εξεταστεί επίσης κατά πόσο η θεραπεία με αντιϋπερτασικά φάρμακα, σωστή διατροφή ή σωματική άσκηση βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών» εξηγεί ο Δρ Λάντε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα παιδιά με διαταραχές ύπνου έχουν συχνότερα υπέρταση, ενώ μια πρόσφατη έρευνα επίσης στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 3,5% των παιδιών ηλικίας τριών έως 18 ετών πάσχουν από υπέρταση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024