Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 90 νεκροί στους νέους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

Πάνω από 90 νεκροί στους νέους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 40 κτίρια καταστράφηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής στο Χαλέπι, σύμφωνα με το τοπικό νοσοκομείο και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της πόλης. Στο διπλωματικό πεδίο, συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας κατέγραψε «μία μικρή πρόοδο», σύμφωνα με τον Κέρι, ενώ η Γαλλία κατηγορεί τη Συρία πως με τις επιδρομές στο Χαλέπι θέλει «να χωρίσει στα δύο τη χώρα».

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 40 κτίρια καταστράφηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής στο Χαλέπι, σύμφωνα με το τοπικό νοσοκομείο και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της πόλης.

Στο διπλωματικό πεδίο, συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας κατέγραψε «μία μικρή πρόοδο», σύμφωνα με τον Κέρι, ενώ η Γαλλία κατηγορεί τη Συρία πως με τις επιδρομές στο Χαλέπι θέλει «να χωρίσει στα δύο τη χώρα».

Μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Χαλέπι μετά την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι ξεκινά επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης. Στο ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τους αντάρτες, εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 250.000 άμαχοι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου στην περιοχή του Χαλεπίου που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς στο Reuters νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, οι νεκροί ανέρχονται σε 91. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 30 αμάχους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε «δεκάδες».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται ανταποκριτή στο ανατολικό Χαλέπι, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα, οι καταστροφές είναι τεράστιες και οι υπηρεσίες διάσωσης και αρωγής αδυνατούν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Αναγνωριστικά αεροσκάφη πετούν πρώτα πάνω από την πόλη και ακολουθούν τα βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν πυραύλους. Ολόκληρα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Στη συνοικία Αλ Καλασέ οι διασώστες έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία μπουλντόζα και με αυτήν προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια τριών κτιρίων. Δύο κέντρα των «Λευκών Κρανών», της υπηρεσίας διάσωσης που έχει συγκροτήσει η αντιπολίτευση, έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα.

Στο χωριό Μπεχτατίν, στο δυτικό Χαλέπι, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι σε αεροπορική επιδρομή ενώ άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους στο Αλ Μπαμπ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συριακός στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους του Χαλεπιού να μην πλησιάζουν σε θέσεις των ανταρτών και μάλιστα διαβεβαίωσε ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν από τις ανατολικές συνοικίες για να βρουν καταφύγιο στις δυτικές, που ελέγχονται από το καθεστώς, δεν πρόκειται να συλληφθούν. Αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην πόλη με τα οποία καλούν τους αντάρτες να παραδοθούν.

Υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή είπε ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι «μπορεί να κρατήσουν ώρες ή και μέρες» και ότι θα ακολουθήσει μια χερσαία επιχείρηση στην περιοχή. Άλλη στρατιωτική πηγή είπε ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα γιατί έχουν φτάσει στο Χαλέπι σημαντικές ενισχύσεις.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Χαλέπι δέχεται επίθεση και ότι όλοι έχουν πάρει τα όπλα» σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη δεν έλαβε καμία απόφαση για την αποκατάσταση της εκεχειρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί ξανά την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, ο ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ συναντήθηκε με τον σύρο ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024