Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράθυρο για διάσωση τραπεζών με κρατική βοήθεια ανοίγει η EBA

Παράθυρο για διάσωση τραπεζών με κρατική βοήθεια ανοίγει η EBA

Η κρατική βοήθεια αποτελεί μία επιλογή για τις τράπεζες που παρουσιάζουν μεγάλα ποσά κόκκινων δανείων στις καταστάσεις των ισολογισμών τους, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) ανοίγοντας παράθυρο για κρατική διάσωση τραπεζών.

Η κρατική βοήθεια αποτελεί μία επιλογή για τις τράπεζες που παρουσιάζουν μεγάλα ποσά κόκκινων δανείων στις καταστάσεις των ισολογισμών τους, είπε ο Andrea Enria, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο πρόεδρος της EBA ανέφερε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι δεν μπορεί να σχολιάσει για συγκεκριμένες τράπεζες. Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κρατική παρέμβαση αποτελεί επιλογή για την προβληματική Banca Monte dei Paschi di Siena απάντησε: «Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών πρέπει να επιλυθεί άμεσα […] εάν η κρατική βοήθεια μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας Vincenzo Visco, υπενθυμίζει το Reuters, είπε τον Αύγουστο ότι η κρατική στήριξη για μία ιταλική τράπεζα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Μετά και τα ευρωπαϊκά stress tests που ανέδειξαν την Monte dei Paschi ως την ασθενέστερη τράπεζα της Ευρωζώνης, η τράπεζα συμφώνησε με την ΕΚΤ για σχέδιο αύξησης ίδιων κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ, ενώ επισήμανε πως προτίθεται να πουλήσει επισφαλή δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ με μεγάλη έκπτωση.

Φόβοι για τη βιωσιμότητα αυτού του ιδιωτικού σχεδίου διάσωσης, έπληξαν την τράπεζα πρόσφατα, βυθίζοντας την Τρίτη τις μετοχές της στο ιστορικό χαμηλό των 0,18 ευρώ. Οι επενδυτές φοβούνται πως αν η τράπεζα στραφεί τελικά στην κρατική βοήθεια, θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διάσωσης που επιβάλλει σημαντικές απώλειες στους μετόχους, κατόχους ομολόγων και μεγάλους καταθέτες.

«Η αρχή του bail-in είναι δίκαιη», υποστήριξε ωστόσο ο Enria, παρότι πρόσθεσε πως θα είναι πρόβλημα για τους μικροεπενδυτές που έχουν στα χέρια τους χρέος μειωμένης εξασφάλισης.

«Είναι στο χέρι των τραπεζών να επαναγοράσουν αυτά τα ομόλογα (από τους μικροεπενδυτές) και να πουλήσουν νέα ομόλογα σε θεσμικούς επενδυτές», ανέφερε ο επικεφαλής της EBA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024