Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου για τρεις από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς

Αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου για τρεις από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς

Δεν χορηγείται μέχρι νεωτέρας άσυλο από την αρμόδια ελληνική υπηρεσία στους τρεις από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

Δεν χορηγείται μέχρι νεωτέρας άσυλο από την αρμόδια ελληνική υπηρεσία στους τρεις από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

Πάντως πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου, διευκρίνιζαν ότι με την εξέλιξη αυτή δεν ανοίγει κατ’ ανάγκη ο δρόμος για την έκδοση των τριών τούρκων στρατιωτικών. Δύο εκ των τριών στρατιωτικών δεν παρέλαβαν το σχετικό έγγραφο, ενώ ο ένας το παρέλαβε και διαχωρίζεται η περίπτωσή του. Αυτός αποκτά δικαιώμα να κάνει αίτηση εντός 15 ημερών στην Αρχή Προσφυγών. Για τους άλλους δύο η υπόθεση θεωρείται ότι τίθεται στο αρχείο και σύμφωνα με το νόμο έχουν δικαιώμα να ζητήσουν να ανοίξει εκ νέου ο φάκελός τους σε εννέα μήνες.

Η Αγκυρα είχε υποβάλει στις 18 Αυγούστου μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αίτημα δικαστικής έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι προσγείωσαν στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ερντογάν. Το αίτημα προωθήθηκε για περαιτέρω επεξεργασία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι «οκτώ» είχαν ήδη κριθεί ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης και τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ενώ αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής. Για την δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.

Στις καταθέσεις τους οι οκτώ στρατιωτικοί αναφέρθηκαν στα όσα συνέβησαν το βράδυ του πραξικοπήματος και υποστήριξαν ότι αποτελούν πληρώματα τριών ελικοπτέρων που είχαν εντολές από τους ανωτέρους τους για μεταφορά τραυματιών στην Κωνσταντινούπολη. Δέχτηκαν όμως πυρά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο έδαφος και στη συνέχεια προσγειώθηκαν σε ασφαλές σημείο. Εκεί ενημερώθηκαν μέσω Internet για την απόπεια αξικοπήματος που ήταν σε εξέλιξη.

Σε συνέντευξή τους που δημοσιεύεται στους βρετανικούς Times, oι οκτώ Τούρκοι είπαν ότι είναι κεμαλιστές αξιωματικοί που διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν και εξέφρασαν ανησυχία για την τύχη των οικογενειών τους, οι οποίες στοχοποιούνται ως αντίποινα. Ζήτησαν επίσης να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να μην αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, καθώς διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. «Ξέρουμε τι μας περιμένει. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μας υποβάλουν σε βασανιστήρια» δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024