Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν κατά Πολωνίας για την προοδευτική φορολόγηση σε επιχειρήσεις λιανικής

Κομισιόν κατά Πολωνίας για την προοδευτική φορολόγηση σε επιχειρήσεις λιανικής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε «σε βάθος έρευνα» σε βάρος της Πολωνίας για το νέο φορολογικό καθεστώς που αφορά τις επιχειρήσεις λιανικής. Η Κομισιόν εξετάζει εάν η προοδευτική φορολόγηση βάσει τζίρου συνιστά έμμεση ενίσχυση σε μικρές επιχειρήσεις και κάλεσε τη Βαρσοβία σε αναστολή του νέου πλαισίου μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε «σε βάθος έρευνα» σε βάρος της Πολωνίας για το νέο φορολογικό καθεστώς που αφορά τις επιχειρήσεις λιανικής. Η Κομισιόν εξετάζει εάν η προοδευτική φορολόγηση βάσει τζίρου συνιστά έμμεση ενίσχυση σε μικρές επιχειρήσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν κάλεσε τη Βαρσοβία σε αναστολή του νέου πλαισίου μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανησυχίες πως οι προοδευτικοί συντελεστές φορολόγησης βάσει τζίρου παρέχουν επιλεκτικό πλεονέκτημα σε εταιρείες με μικρό τζίρο έναντι των ανταγωνιστών τους, σε παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Το νέο φορολογικό σχήμα ψηφίστηκε τον Ιούλιο και τέθηκε σε ισχύ το Σεπτέμβριο. Εταιρείες λιανικής με μηνιαίο τζίρο κάτω από 17 εκατ. ζλότι (ελάχιστα λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ) έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή επί του τζίρου, εκείνες με τζίρο μεταξύ 17 και 170 εκατ. ζλότι (4 και 40 εκατ. ευρώ) έχουν συντελεστή 0,8% και επιχειρήσεις με παραπάνω τζίρο συντελεστή 1,4%.

«Η Κομισιόν δεν αμφισβητεί τη δυνατότητα της Πολωνίας να αποφασίζει επί των φορολογικών της επιπέδων ή την σκοπιμότητα των διαφοροποιημένων συντελεστών» τόνισαν οι Βρυξέλλες, λέγοντας ωστόσο «ότι το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και εκείνη για τις κρατικές ενισχύσεις, και δεν θα έπρεπε να ευνοεί αθέμιτα συγκεκριμένα είδη επιχειρήσεων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024