Κόλαφος το Κογκρέσο κατά του Σνόουντεν, «δεν τον ένοιαζε η προστασία του κοινού»
Έκθεση επιτροπής της αμερικανικής Βουλής μετά από δύο χρόνια έρευνας για τον φάκελο Σνόουντεν και τις αποκαλύψεις για την NSA κατακεραυνώνει τον νεαρό Αμερικανό, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν τον ενδιέφερε καθόλου η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και οι πράξεις του κατέληξαν να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη χώρα. Απορρίπτει ως αβάσιμη την αναφορά ο Σνόουντεν, και δείχνει... στην ταινία για τον ίδιο που βγαίνει στους κινηματογράφους.
Έκθεση επιτροπής της αμερικανικής Βουλής μετά από δύο χρόνια έρευνας για τον φάκελο Σνόουντεν και τις αποκαλύψεις για την NSA κατακεραυνώνει τον νεαρό Αμερικανό, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν τον ενδιέφερε καθόλου η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και οι πράξεις του κατέληξαν να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη χώρα. Απορρίπτει ως αβάσιμη την αναφορά ο Σνόουντεν, και δείχνει… στην ταινία για τον ίδιο που βγαίνει στους κινηματογράφους.
Η αμερικανική Βουλή δημοσίευσε περίληψη της πολυσέλιδης, διαβαθμισμένης αναφοράς της για τον φάκελο Σνόουντεν, στην οποία θέλει να αποδομήσει την εικόνα «υπερασπιστή των προσωπικών ελευθεριών» του νεαρού Αμερικανού και, αντιθέτως, αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν δυσαρεστημένος υπάλληλος της NSA.
Η δημοσίευση της αναφοράς έρχεται ενώ ομάδες για τα αστικά δικαιώματα συλλέγουν υπογραφές για να χορηγηθεί αμνηστία στον Σνόουντεν -κάτι που ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει κατηγορηματικά- και ενώ τις επόμενες ημέρες βγαίνει στους αμερικανικούς κινηματογράφους ταινία (του Όλιβερ Στόουν) για τις αποκαλύψεις και τη φυγή του.
Η αναφορά της Βουλής αναφέρει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εγγράφων που έβγαλε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν δεν είχαν σχέση με τις ιδιωτικές επικοινωνίες των αμερικανών πολιτών. Τα στοιχεία αφορούν «προστασία των αμερικανών στρατιωτών στο εξωτερικό και παροχή άμυνας απέναντι σε τρομοκράτες και ξένα κράτη».
Ο ίδιος ο Σνόουντεν, που παραμένει στη Μόσχα, απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης, λέγοντας πως δεν βασίζεται σε στοιχεία και ότι διαστρεβλώνει τα πράγματα. «Για μία έρευνα που “κράτησε δύο χρόνια” οι Αμερικανοί θα περίμεναν περισσότερα» έγραψε στο Twitter, λέγοντας πως η έκθεση «υποβαθμίζει την επιτροπή» που την συνέταξε.
«Το Κογκρέσο ξόδεψε δύο χρόνια για να γράψει μία αναφορά με στόχο να σας αποθαρρύνει από το να δείτε αυτήν την ταινία που βγαίνει αύριο» έγραψε την Παρασκευή ο Σνόουντεν στο λογαριασμό του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μάρω Κοντού: Ποια σταρ του σινεμά έθεσε βέτο στη Φίνος Φιλμ
- NBA Playoffs 2026: Στη μάχη για 35,7 εκατ. δολάρια – Γιατί για κάποιους σταρ είναι «ψιλά»
- Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν την Τρίτη οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται το voucher
- Μπρους Γουίλις: 41 εκατ. δολάρια πουλήθηκε η θρυλική έπαυλη που έζησε με την Έμα Χέμινγκ
- Τι είπε ο Ιτούδης για την ήττα από τη Μονακό και τα play offs της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε τον βιασμό της από 21χρονο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για το φινάλε της Β’ φάσης του πρωταθλήματος
- Γερμανία: Ένας νεκρός, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από έκρηξη υπόγειας διάβασης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442