Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπίρτζης: Ψέματα τα περί κατάργησης του νόμου για τον βασικό μέτοχο

Σπίρτζης: Ψέματα τα περί κατάργησης του νόμου για τον βασικό μέτοχο

Ψευδή και συκοφαντικά χαρακτηρίζει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τα δημοσιεύματα αλλά και τις αναφορές σε μέσα ενημέρωσης για κατάργηση του νόμου περί βασικού μετόχου, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν καταργήθηκε αλλά μνημονεύεται ρητώς στο Νόμο αλλά και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών.

Ψευδή και συκοφαντικά χαρακτηρίζει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τα δημοσιεύματα αλλά και τις αναφορές σε μέσα ενημέρωσης για κατάργηση του νόμου περί βασικού μετόχου, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν καταργήθηκε αλλά μνημονεύεται ρητώς στο Νόμο αλλά και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι με το πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ.Σπίρτζης, κουμπάρος του Χρ.Καλογρίτσα, και το οποίο ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2016 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου, καταργήθηκαν τα άρθρα 31 και 32 του νόμου 3669/2008 που είχαν απομείνει από την αρχική ρύθμιση του βασικού μετόχου, τον οποίο είχε φέρει η κυβέρνηση Καραμανλή και είχε ανατρέψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα άρθρα αυτά προέβλεπαν τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ, στη σχετική απάντησή του ανέφερε ότι «με βάση τη νομοθεσία που η κυβέρνηση περιφρουρεί και εφαρμόζει στη διακήρυξη για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών είναι και θα παραμείνει -όσο κι αν λυσσάνε και φωνάζουν- ασυμβίβαστη η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης, με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης, που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις (έργα και προμήθειες)».

«Αυτό», προστίθεται, «προβλέπει ο Νόμος 3310/2005 που ισχύει κανονικότατα. Η προκήρυξη για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών ρητώς αναφέρει τον Νόμο 3310/2005 που ποτέ δεν καταργήθηκε, δεσμεύει τους συμμετέχοντες και εν συνεχεία υπερθεματιστές και μνημονεύεται και στα τεύχη του διαγωνισμού. Δεν μπορεί οι διατάξεις σε ισχύ να επαναλαμβάνονται σε κάθε Νόμο. Το ξέρουν και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής και ο κάθε νοήμων άνθρωπος. Αυτή είναι η μόνη και μοναδική αλήθεια».

Το ίδιο τόνισε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο: «Ο νόμος ισχύει, υπάρχει πλήρες ασυμβίβαστο όπως ίσχυε και όπως ήταν διατυπωμένο το νόμο του βασικού μετόχου, που δεν καταργήθηκε ποτέ. Μνημονεύεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι ο νόμος αυτός σε ισχύ και δεν καταργήθηκε ποτέ. Απλά δεν επαναλαμβάνονται οι ίδιες διατάξεις στον ίδιο νόμο.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά κάποιος που είναι εργολήπτης δημοσίων έργων ή έχει συμβάσεις προμήθειας με το δημόσιο, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα διοικητικό συμβούλιο ενός τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας, ο υπουργός απάντησε: «Είναι έτσι ακριβώς, όπως και ένας καναλάρχης, έτσι να το πούμε, ο ιδιοκτήτης δηλαδή και όσοι έχουν διακριτές θέσεις στις εταιρίες που έχουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν μπορεί να αναλάβει και δημόσιο έργο και δημόσια προμήθεια. Αυτό ίσχυε και αυτό ισχύει. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι ποιοι και πως κάθε φορά διοχετεύουν απειλές.»

«Υπάρχει ασυμβίβαστο, υπάρχουν και τα παρένθετα πρόσωπα όπως ίσχυε στο νόμο του βασικού μετόχου, αυτό που θα μπορούσε να βελτιωθεί αν δεν προσέκρουε στην κοινοτική νομοθεσία είναι η διεύρυνση αυτών των ασυμβιβάστων, κάτι που εμένα προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο, αλλά προσκρούει στο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024