Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Λίστα 81 χωρών που ίσως διευκολύνουν την φοροαποφυγή

Κομισιόν: Λίστα 81 χωρών που ίσως διευκολύνουν την φοροαποφυγή

Η Κομισιόν δημοσιοποίησε λίστα 81 χωρών και περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διευκολύνουν την φοροαποφυγή και ίσως να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους και ενδεχομένως να υποστούν ακόμα και κυρώσεις εάν συμφωνήσουν σε αυτό όλα τα κράτη-μέλη. Αυτός ο κατάλογος είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά με την πρώτη «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα, Πέμπτη, λίστα 81 χωρών και περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διευκολύνουν την φοροαποφυγή και ίσως να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους. Ενδεχομένως, μάλιστα, να υποστούν ακόμα και κυρώσεις εάν συμφωνήσουν σε αυτό όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αυτός ο κατάλογος, αποτέλεσμα μιας προκαταρκτικής αξιολόγησης των φορολογικών συστημάτων όλων των χωρών του κόσμου, είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά με την πρώτη «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρίες και οικονομικά εύρωστους ιδιώτες.

Ο εν λόγω «κοινός κατάλογος της ΕΕ μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας» αναμένεται να είναι έτοιμος έως το τέλος του 2017.

«Η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση. Είναι, συνεπώς, εύλογο να αναμένουμε ακριβώς το ίδιο από τους διεθνείς εταίρους μας. Επιθυμούμε να διεξάγουμε αμερόληπτες και ανοιχτές συζητήσεις με τους εταίρους μας για φορολογικά θέματα, που μας αφορούν όλους στη διεθνή κοινότητα. Ο κατάλογος της ΕΕ θα αποτελέσει το εργαλείο μας για την αντιμετώπιση τρίτων χωρών, που αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η προκαταρκτική λίστα περιλαμβάνει χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας που ευρέως θεωρούνται ότι διευκολύνουν τη φοροαποφυγή, όπως ο Παναμάς, οι Βερμούδες και το Χονγκ Κονγκ. Περιλαμβάνει, ωστόσο, και οικονομικά και πολιτικά ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, εξετάστηκαν όλες οι τρίτες χώρες και οι περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας στον κόσμο, προκειμένου να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν για τη διευκόλυνση της φοροαποφυγής. Η εν λόγω προκαταρκτική αξιολόγηση βασίστηκε σε συγκεκριμένους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεδομένων, όπως οι οικονομικοί δεσμοί με την ΕΕ και ο όγκος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, της οικονομικής δραστηριότητας, των θεσμικών και νομικών δομών και των βασικών προτύπων χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

Ο κατάλογος αυτός θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν ποιες χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας ίσως να χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τις φορολογικές τους πρακτικές.

Στο τέλος της διαδικασίας, εάν μια χώρα θεωρηθεί «φορολογικός παράδεισος» από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και αρνηθεί να συνεργαστεί για να αλλάξει την πρακτική της, ίσως υποστεί κυρώσεις.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν παραδοσιακά πολύ διαφορετικές θέσεις στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων και ίσως είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιες χώρες θα μπουν στη «μαύρη λίστα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024