Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρά την εκεχειρία, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει στο Χαλέπι

Παρά την εκεχειρία, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει στο Χαλέπι

Φορτηγά του ΟΗΕ με προμήθειες τροφίμων για έναν μήνα και προορισμό πολιορκημένες πόλεις της Συρίας παραμένουν εγκλωβισμένα στα τουρκικά σύνορα, παρά την εκεχειρία στη χώρα -η οποία και παρατείνεται για άλλες 48 ώρες με συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ. Οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας έχουν καθυστερήσει τη μεταφορά της βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις της Συρίας, όπως το Χαλέπι.

Φορτηγά του ΟΗΕ με προμήθειες τροφίμων για έναν μήνα και προορισμό πολιορκημένες πόλεις της Συρίας παραμένουν εγκλωβισμένα στα τουρκικά σύνορα, παρά την εκεχειρία στη χώρα -η οποία και παρατείνεται για άλλες 48 ώρες με συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ.

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε 40.000 ανθρώπους είχε ανακοινωθεί ως πρώτη προτεραιότητα μετά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας έχουν καθυστερήσει τη μεταφορά της βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις της Συρίας, όπως το Χαλέπι.

Επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση Άσαντ για το γεγονός ότι επιθυμεί να ελέγξει τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η συριακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά τροφίμων στο Χαλέπι, μόνο εάν αυτή έχει διοργανωθεί από την ίδια και τον ΟΗΕ. Παράλληλα, διαφωνεί με τη μεταφορά βοήθειας από την Τουρκία, η οποία στηρίζει σύρους αντάρτες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος αμάχου ή μαχητή τις πρώτες 48 ώρες της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε περιστατικά βομβαρδισμών από αντάρτες και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν τραυματισμούς και υλικές ζημιές, αλλά όχι θανάτους.

Η εκεχειρία αφορά τις εχθροπραξίες μεταξύ συριακών δυνάμεων και ανταρτών και όχι τις επιχειρήσεις κατά μαχητών του μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους συνεχίστηκαν την Τετάρτη και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι αμάχων, σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία συμφώνησαν σε επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι ότι η εκεχειρία τηρήτεται και θα πρέπει να παραταθεί για άλλες 48 ώρες ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας που πραγματοποίησαν σήμερα [Κέρι και Λαβρόφ], συζήτησαν και συμφώνησαν για την χρονική επέκταση της εκεχειρίας για επιπλέον 48 ώρες, με τον στόχο να είναι ότι αυτή να διαρκέσει για επτά μέρες και τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου υλοποίησης» ανέφερε.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, συμφώνησαν ότι η συμφωνία εκεχειρίας (που τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Δευτέρας) τηρείται και πως οι βίαιες συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και από τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις ένοπλες οργανώσεις στην Συρία και την συριακή κυβέρνηση αντίστοιχα να διατηρήσουν την εκεχειρία.

Ο Μπαν ζήτησε από την Ουάσινγκτον και την Μόσχα να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες συριακές κοινότητας, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τις κατάλληλες «ρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024