Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο 95χρονος ναζί που βρισκόταν στο Άουσβιτς όταν έφτασε η Άννα Φρανκ

Ο 95χρονος ναζί που βρισκόταν στο Άουσβιτς όταν έφτασε η Άννα Φρανκ

Άλλη μια δίκη για την θηριωδία των ναζί αποδεικνύει πόσο αποκρουστικό είναι το αποτύπωμα που άφησε η περίοδος εκείνη των μαζικών εκτελέσεων στην ιστορία. Ο 95χρονος Χούμπερτ Ζάφκε στέκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Στέλεχος της Γκεστάπο, κατηγορείται για συμμετοχή στο θάνατο 3.681 ανθρώπων.

Άλλη μια δίκη για την θηριωδία των ναζί αποδεικνύει πόσο αποκρουστικό είναι το αποτύπωμα που άφησε η περίοδος εκείνη των μαζικών εκτελέσεων στην ιστορία. Ο 95χρονος Χούμπερτ Ζάφκε στέκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Στέλεχος της Γκεστάπο, κατηγορείται για συμμετοχή στο θάνατο 3.681 ανθρώπων στο Άουσβιτς. Υπηρέτησε το καλοκαίρι του 1944 στην ιατρική μονάδα του στρατοπέδου, αρνείται ωστόσο τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι περίθαλψε μόνο τραυματίες στρατιώτες και μέλη των SS.

Τρεις φορές αναβολή εξαιτίας προβλημάτων υγείας πήρε η δίκη του Ζάφκε, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το δικαστήριο να του επιβάλλει ποινή.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ζάφκε γνώριζε τον τρόπο λειτουργίας του στρατοπέδου.

Στο εδώλιο είχε καθίσει ξανά το 1948, οπότε και καταδικάστηκε από πολωνικό δικαστήριο σε τριετή φυλάκιση. Αφότου όμως εξέτισε την ποινή επέστρεψε στην πατρίδα του, την Γερμανία.

Στο στρατόπεδο του Άουσβιτς υπηρετούσε ο Ζάφκε την περίοδο που η Άννα Φρανκ βρισκόταν εκεί, το 1944, μετά από την παραμονή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Βέστερμπορκ στην Ολλανδία.

Η Άννα Φρανκ, το Ημερολόγιο της οποίας μνημονεύεται ως ένα κείμενο που μιλούσε γλαφυρά για τη βαρβαρότητα των ναζί, άφησε την τελευταία της πνοή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλζεν το 1945.

Ο Ζάφκε, που πλέον ζει σε ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Γερμανία, ακολούθησε την νεολαία του Χίτλερ στην εφηβική του ηλικία, πριν καν κλείσει τα 15 του χρόνια. Στα 19 του έτη αφομοιώθηκε ακόμη περισσότερο από την πολιτική των ναζί αφού έγινε μέλος των SS.

Γιος αγρότη, προσανατολιζόταν προς τον αγροτικό τομέα για να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του. Μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής του διαδρομής, φοίτησε σε γεωργική σχολή.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, όπου πάνω από 30.000 άνθρωποι αφανίστηκαν στα 12 χρόνια λειτουργίας του στρατοπέδου, έλαβε τη βασική του εκπαίδευση.

Στο Άουσβιτς μεταφέρθηκε το καλοκαίρι του 1944 αφού είχε θεωρηθεί από το ναζιστικό καθεστώς πρόσωπο που θα μπορούσε να βρεθεί σε θέση – κλειδί.

Όταν το μαρτυρικό στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου του 1945, ημερομηνία που έχει ανακηρυχθεί Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ο Ζάφκε είχε ήδη διαφύγει στη Βρετανία.

Μεταφέρθηκε αργότερα στην Πολωνία όπου του επιβλήθηκε τριετής ποινή φυλάκισης για τη συμμετοχή του στους SS και για την υπηρεσία του στο Άουσβιτς.

Αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία, όπου παντρεύτηκε και έγινε πατέρας τεσσάρων αγοριών. Κύρια ασχολία του αποτέλεσε η κατασκευή και πώληση αγροτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων και των φυτοφαρμάκων.

Τον δρόμο για την δίωξή του άνοιξε η ετυμηγορία ενάντια στον Τζον Ντέμιανουκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για την εξόντωση 29.000 Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Σόριμπορ και Τρεμπλίνκα και υπήρξε δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σόριμπορ.

Να σημειωθεί ότι ο Ντέμιανουκ καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση ως συνεργός στη δολοφονία πάνω από 20.000 ανθρώπων.

Ο Ζάφκε, από την πλευρά του, δεν αρνείται το γεγονός ότι υπηρέτησε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, υποστηρίζει όμως πως δεν άκουσε, δεν είδε, δεν σκότωσε κανέναν, στοιχείο που είχαν επικαλεστεί και άλλοι φρουροί των SS στο Άουσβιτς.

Την περασμένη χρονιά, στο εδώλιο κάθισε ο 94χρονος, σήμερα, λογιστής του Άουσβιτς, Όσκαρ Γκρόνινγκ, για να καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για το ρόλο που διατέλεσε στη δολοφονία 300.000 Εβραίων.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024