Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαφωνούν οι θεσμοί με τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο

Διαφωνούν οι θεσμοί με τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο

«Κόκκινη κάρτα» δείχνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών (και) στο σχέδιο μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, θέμα που συζητήθηκε στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Σταθάκη, κρίνοντας πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παρατηρήσεις και αμφιβολίες φέρεται να εξέφρασε το κουαρτέτο και ως προς τον αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη «μετά μνημόνιο εποχή». Νέα συνάντηση Σταθάκη-θεσμών αύριο, Πέμπτη, για τα κόκκινα δάνεια.

«Κόκκινη κάρτα» δείχνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών (και) στο σχέδιο μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, θέμα που συζητήθηκε στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Σταθάκη, κρίνοντας πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παρατηρήσεις και αμφιβολίες φέρεται να εξέφρασε το κουαρτέτο και ως προς τον αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη «μετά μνημόνιο εποχή»

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομίας για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο συζήτησε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που μετείχε στη σημερινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε μία τέτοια εξέλιξη, κρίνοντας πως δημιουργείται πρόβλημα στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς -όπως κρίνουν- η λειτουργία του θα είναι ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα σημειώθηκε ακόμη ότι για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός απαιτείται και το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι εξετάζουν θετικά το σχέδιο να διαχειριστεί το ΕΤΕΑΝ περισσότερους πόρους και προγράμματα.

ΥΠΑΝ: Θα νομοθετήσουμε μετά τη β’ αξιολόγηση

Πάντως το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να επιμένει στο σχέδιο του, κρίνοντας παράλογη την αντίθεση των θεσμών, καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, ανάλογη λειτουργία έχει και σήμερα το ΕΤΕΑΝ.

Ενδεικτικό είναι ότι με αφορμή τη συνάντηση το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι επιδιώκει τη ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό θεσμό. Σύμφωνα και με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης

– Ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται

– Η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων

– Η ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ, το οποίο αποτελεί Ταμείο Συμμετοχών

– Η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις Τράπεζες.

«Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Παρατηρήσεις και για το αναπτυξιακό σχέδιο

Στη σημερινή συνάντηση έγινε και εκτενής συζήτηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των δανειστών να εκφράζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- αμφιβολίες ως προς το πλάνο υλοποίησή του.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και έχουν γίνει παρατηρήσεις από τους θεσμούς και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και – όπως πρόσθεσε ο ίδιος- το σχέδιο αυτό θα αφορά «στη ζωή μετά το μνημόνιο», δηλαδή θα περιλαμβάνει εργαλεία χρηματοδότησης και θεσμικές αλλαγές που άπτονται της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής ανάκαμψης.

Ικανοποίηση για ΕΣΠΑ, αναπτυξιακό νόμο

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν πάντως οι θεσμοί από την πορεία του ΕΣΠΑ και από τον σχεδιασμό του αναπτυξιακού νόμου.

Νέο ραντεβού την Πέμπτη

Ο υπουργός Οικονομίας θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο των εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, την Πέμπτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024