Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αδήλωτες καταθέσεις και ακατάσχετος στο τραπέζι με το κουαρτέτο

Αδήλωτες καταθέσεις και ακατάσχετος στο τραπέζι με το κουαρτέτο

Τα νομοσχέδια για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και ηλεκτρονικές συναλλαγές -το οποίο «κολλάει» στον ακατάσχετο λογαριασμό- εξετάστηκαν στη συνάντηση του κουαρτέτου με Τσακαλώτο, Σταθάκη και Χουλιαράκη, επιχειρώντας να καμφθούν οι ενστάσεις των δανειστών. Με τη βεντάλια των θεμάτων να ανοίγει, στο τραπέζι και κόκκινα δάνεια, Υπερταμείο, οι υπό ένταξη ΔΕΚΟ, αλλά και η προετοιμασία της β' αξιολόγησης. Αισιοδοξία Σκουρλέτη για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στην ενέργεια.

Τα νομοσχέδια για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές -το οποίο «κολλάει» στον ακατάσχετο λογαριασμό- βρέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, οι οποίοι προσπαθούν να κάμψουν τις ενστάσεις των δανειστών, ώστε τα νομοσχέδια να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή.

Με τη βεντάλια των θεμάτων να ανοίγει, στο τραπέζι βρέθηκαν και κόκκινα δάνεια, Υπερταμείο, οι υπό ένταξη ΔΕΚΟ, αλλά και η προετοιμασία της β’ αξιολόγησης.

Ακολουθεί η συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτη, ο οποίος προσερχόμενος εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στην ενέργεια.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών προβλέπεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Ενστάσεις για φορολόγηση αδήλωτων και ακατάσχετο

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στείλει στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν τα νομοσχέδια για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό εντός της εβδομάδας θα επιχειρηθεί να αρθούν όλες οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών, που αφορούν κυρίως τον φορολογικό συντελεστή για τη φορολόγηση των εθελοντικά αποκαλυφθέντων κεφαλαίων και τη θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση όπως έχει γνωστοποιηθεί, θα προβλέπει τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά. Για το σκοπό αυτόν, στο υπουργείο Οικονομικών προτείνουν τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν και ως τώρα στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις, αρμόδιες πηγές του υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά.

Άνοιξε η βεντάλια των θεμάτων

Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν ακόμη η πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνουν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των συνομιλιών ως την Παρασκευή, σύνταξη του compliance report στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σημερινή συνάντηση με το κουαρτέτο έγινε επίσης προετοιμασία για τη δεύτερη αξιολόγηση (προπαρασκευαστικά ζητήματα) και καθορίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων έως και την ερχόμενη Παρασκευή, που προβλέπεται να διαρκέσει αυτή η πρώτη σύντομη επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών.

Έτερη κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στο θέμα της διευθέτησης των χρεών των επιχειρήσεων και των αλλαγών στον νόμο Δένδια, είπε ότι θα συζητηθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Για το θέμα νωρίτερα έγινε γνωστό ότι βασικός στόχος είναι η εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών και επ’ αυτού «υπάρχουν τρεις-τέσσερις διαφωνίες».

ΥΠΕΝ: Στο υπερταμείο ΔΕΗ και ΕΥΑΘ

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης προσερχόμενος στο Hilton για το ραντεβού του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Κατά 99,9% θα κλείσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά.

Αναφορικά με τον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «αν δεν μπει η ΔΕΗ, αν δεν μπει η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση».

Συμπλήρωσε ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση, σημείωσε ότι η στρατηγική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο θα εξακολουθήσει να χαράσσεται από το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο, ενώ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα θέματα που συζητώνται περιλαμβάνουν την πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024