Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Σε Γενεύη Κέρι και Λαβρόφ, ανθρωπιστικές οργανώσεις κατά του ΟΗΕ

Συρία: Σε Γενεύη Κέρι και Λαβρόφ, ανθρωπιστικές οργανώσεις κατά του ΟΗΕ

Την ώρα που ο συριακός στρατός περικύκλωσε εκ νέου τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι, οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με στόχο την συμφωνία για παύση πυρός συνεχίζονται με τους ΥΠΕΞ να συναντώνται στη Γενεύη -και την Ουάσινγκτον να διαμηνύει πως η «υπομονή της έχει όρια». Την ίδια στιγμή, 70 ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν τον ΟΗΕ ότι επιτρέπει στη Δαμασκό να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης την ανθρωπιστική βοήθεια και σταματούν τη συνεργασία στην παροχή πληροφοριών.

Την ώρα που ο συριακός στρατός περικύκλωσε εκ νέου τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι, οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με στόχο την συμφωνία για παύση πυρός συνεχίζονται με τους ΥΠΕΞ να συναντώνται στη Γενεύη -και την Ουάσινγκτον να διαμηνύει πως η «υπομονή της έχει όρια».

Την ίδια στιγμή, 70 ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν τον ΟΗΕ ότι επιτρέπει στη Δαμασκό να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης την ανθρωπιστική βοήθεια και σταματούν τη συνεργασία στην παροχή πληροφοριών.

Tο πρωί της Παρασκευής, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφτασε στη Γενεύη για τον τέταρτο γύρο συνομιλίων του μέσα σε δύο εβδομάδες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με στόχο μία συνολική συμφωνία για παύση πυρός στη Συρία.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι δύο δυνάμεις θα έπρεπε η μεν Μόσχα να πιέσει τις συριακές δυνάμεις να σταματήσουν τις επιθέσεις, η δε Ουάσινγκτον να πιέσει τις ομάδες αντικαθεστωτικών που υποστηρίζει να σταματήσεις τη συνεργασία με οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές.

Η συμφωνία έχει αποδειχθεί άπιαστη και προσερχόμενοι στη Γενεύη οι διπλωμάτες κράτησαν χαμηλές τις προσδοκίες.

Προηγουμένως, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει πως δεν θα γινόταν νέα συνάντηση εάν δεν είχε υπάρξει πρόοδος. Όπως χαρακτηριστικά ωστόσο ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, η «υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη», λέγοντας πως «δεν θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα σχετικά σύντομα».

Εναντίον του ΟΗΕ στρέφονται 70 ανθρωπιστικές οργανώσεις

Την ίδια στιγμή, πάνω από 70 ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγόρησαν τα Ηνωμένα Έθνη ότι επιτρέπουν στο καθεστώς της Δαμασκού να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας πως στερούν τρόφιμα και προμήθειες από πολιορκημένες περιοχές.

Σε επιστολή τους προς την υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ, οι οργανώσεις αναφέρουν πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών για τη βελτίωση της παράδοσης ανθρωσπιστικής βοήθειας.

«Είναι πρώτο βήμα ως απάντηση στην πολιτική επιρροή της συριακής κευβέρνησης και στην αδράνεια των υπηρεσιών του ΟΗΕ και άλλων παραγόντων με βάση τη Δαμασκό» ανέφερε η επιστολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024