Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοτικό σεξ μετά τα 60; Καλά νέα για τις γυναίκες, κακά για τους άνδρες

Ποιοτικό σεξ μετά τα 60; Καλά νέα για τις γυναίκες, κακά για τους άνδρες

Οι συχνές σεξουαλικές επαφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους ηλικιωμένους άνδρες ενώ αντιθέτως, ο οργασμός κάνει καλό στην υγεία των ηλικιωμένων γυναικών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Health and Social Behavior.

Οι συχνές σεξουαλικές επαφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους ηλικιωμένους άνδρες ενώ αντιθέτως, ο οργασμός κάνει καλό στην υγεία των ηλικιωμένων γυναικών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Health and Social Behavior.

«Τα αποτελέσματα αμφισβητούν τη διαδεδομένη αντίληψη ότι οι σεξουαλικές επαφές κάνουν καλό σε όλους, με τον ίδιο τρόπο», εξηγεί η Χούι Λιού, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από παναμερικανική έρευνα σε δειγμα 2.204 ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 57 ετών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ήταν από 57 έως 85 ετών κατά την πρώτη φάση της έρευνας, το 2005-2006. Συμπληρωματικά στοιχεία συλλέχθηκαν μια πενταετία αργότερα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που έκαναν σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν καθόλου σεξουαλικές επαφές. Στις γυναίκες, δεν παρατηρήθηκε να αυξάνει αυτός ο κίνδυνος. Στις ηλικιωμένες η σεξουαλική επαφή και ο οργασμός συντελούσε σε μείωση του κινδύνου υπέρτασης.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου συσχετίστηκε με την υπέρταση, την ταχυκαρδία και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αυξάνονται στην περίπτωση φλεγμονής στον οργανισμό. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους τυχόν καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν υποστεί οι συμμετέχοντες στο παρελθόν.

«Επιπροσθέτως, οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες που δεν έκαναν απλώς ικανοποιητικό σεξ με τη σύντροφό τους αλλά αισθάνονταν μεγάλη απόλαυση, αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου», συμπληρώνει η Δρ Λιού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσπάθεια που απαιτείται για μια σεξουαλική επαφή είναι κουραστική για τους άνδρες οι οποίοι λόγω ηλικίας έχουν περιορισμένη ενέργεια και μεγαλύτερες δυσκολίες να διατηρήσουν τη στύση τους και να φτάσουν σε οργασμό. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αντιθέτως, στις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας που βίωναν έντονους ή απλώς ικανοποιητικούς οργασμούς ο κίνδυνος υπέρτασης είχε μειωθεί πέντε χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνες που δεν ικανοποιούνταν από το σεξ. Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τον οργασμό της γυναίκας μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία της.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024