Τέσσερις άνθρωποι, οι τρεις στη Μεσσηνία κι ένας στη Λακωνία, έχασαν τη ζωή τους, ενώ μία 60χρονη αγνοείται στον δρόμο Μηχανιώνας-Επανομής Θεσσαλονίκης από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα όλες οι πληγείσες περιοχές. Ο κ. Τόσκας και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης συμμετείχαν σε σχετική ευρεία σύσκεψη στην Καλαμάτα.

Πλημμύρες και καταστροφές σημειώθηκαν κυρίως σε Μεσσηνία, Λακωνία και Ηλεία, καθώς και στον δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, που ήδη ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Νωρίς το μεσημέρι οι πυροσβέστες ανέσυραν νεκρό έναν άνδρα, μέσα από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη στη Λακωνία. Ο άτυχος 73χρονος παρασύρθηκε και πνίγηκε στα νερά, σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του.

Το πρωί μίια 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που διέμενε σε ισόγειο οίκημα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας.

Νεκρός από παθολογικά αίτια βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας και ένας 90χρονος που αντιμετώπιζε επίσης κινητικά προβλήματα, όπως και μία 80χρονη που διέμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Σχετικά με την αγνοούμενη, οι Αρχές εντόπισαν με τα αλάρμ αναμένα το Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο οδηγοε, κινούμενη στον δρόμο Νέας Μηχανιώνας-Επανομής Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ότι η γυναίκα βγήκε από το όχημά της, χωρίς έκτοτε να έχει δώσει σημεία ζωής.

Συνολικά 400 πυροσβέστες και άντρες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ συγκρότησαν 110 συνεργεία, που με 90 οχήματα και τέσσερα ερπυστριοφόρα ανέλαβαν να αντλήσουν τα νερά στις πληγείσες ανά τη χώρα περιοχές. Παράλληλα, στη διάρκεια της ημέρας διέσωσαν 24 άτομα στον Νομό Θεσσαλονίκης, 29 στη Λακωνία και 21 στη Μεσσηνία. 

Στην πόλη της Καλαμάτας, όπως και σε πολλά γύρω χωριά, σπίτια και αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν, με την Πυροσβεστική να δέχεται 350 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Λόγω της κακοκαιρίας και για λόγους ασφαλείας δεν εκτελούνται όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ έκλεισε μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης.

Σκηνικό καταστροφής παρατηρείται και στη Θουρία Μεσσηνίας (φωτογραφίες: http: tharrosnews.gr).

Στη Στούπα Μεσσηνίας καταγράφονται επίσης μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, καθώς το ρέμα «Δράκος» κατέβασε μεγάλες ποσότητες νερού και λάσπης προς την παραλιακή περιοχή. Σύμφωνα με αναφορές από την περιοχή τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στο 222ο χλμ του ΝΑΑΤΚ στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης.

Η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί επίσης 0,5 και στο 3ο χλμ της Ε.Ο. Ασπροχώματος-Πύλου, στο 5ο χλμ Ασπροχώματος-Πύλου (είσοδος Μεσσήνης) στη γέφυρα Παμίσου.

Σε Μεσσηνία και Λακωνία για άντληση υδάτων επιχειρούν συνολικά 37 συνεργεία της Πυροσβεστικής, αποτελούμενα από 86 πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο ερπυστριοφόρα, δύο φορτηγά με 40 φορητές αντλίες, τέσσερις διασωστικές λέμβοι και δύτες της 1ης ΕΜΑΚ.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην πόλη της Καλαμάτας και στο σύνολο του δήμου, σύμφωνα με την πρώτα στοιχεία. Με τον δήμαρχο Καλαμάτας επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ενημερώθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και υπουργοί της κυβέρνησης.

Ειδικότερα τώρα, στην πόλη της Καλαμάτας δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ιδίως στην Μπουλούκου, στην Αθηνών και τις παρόδους της και στο Φραγκοπήγαδο, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, κατά κύριο λόγο, και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και δρόμους. Οι περισσότερες σημειώθηκαν, στην ανατολική πόλη, σε Καλλιπατείρας, παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, Μαυρομιχάλη, όπως και στο Ανατολικό Κέντρο.

Στη βόρεια και τη δυτική πλευρά της πόλης, στις οδούς Λαιΐκων, Αρτέμιδος, Μπουλούκου, Αθηνών και παρόδους, στην Νέα Είσοδο, την Πλαστήρα, Γουλιμίδες και Ακοβίτικα και στην νότια πόλη, στις οδούς Κρήτης και τη Ναυαρίνου.

Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.

Ακόμη, εγκλωβίσθηκαν σπουδαστές στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, στο Ανατολικό Κέντρο, χωρίς να κινδυνεύσουν και η Πυροσβεστική προέβη σε απάντληση υδάτων από τον αύλειο χώρο του κτηρίου.

Επίσης έκλεισε το αεροδρόμιο και 7.000 ελεύσεις επιβατών ακυρώθηκαν, αφού όλες οι πτήσεις από και προς την Καλαμάτα δεν έγιναν.

Πλημμύρισαν πέντε σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό κτήριο στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», το κλειστό γυμναστήριο Τέντα, ενώ πλημμύρισε και το νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στα περισσότερα χωριά του δήμου Καλαμάτας πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.

Στη Θουρία, αποκόπηκε ο δρόμος Θουρίας – Πολιανής και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα συγκοινωνίας στην ‘Ανθεια και την Αιθαία, ενώ υπήρξε σοβαρό αντίστοιχο πρόβλημα στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

Όπως επισημαίνεται από το Δήμο Καλαμάτας, με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, επικοινώνησαν και ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και δήλωσαν ότι θα υπάρξει αρωγή του κράτους σε όλα τα επίπεδα, για αποκατάσταση της πόλης και των χωριών και στήριξη προς τους πληγέντες.

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας διενεργούν καταγραφές ζημιών, στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας, στην Διεύθυνση Πρόνοιας για κατεστραμμένες οικοσκευές, στην Διεύθυνση Προγραμματισμού για ζημιές σε επιχειρήσεις, στην Διεύθυνση Γεωτεχνικών για ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία και στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για ζημιές σε υποδομές.

Στην Καλαμάτα μετέβη και ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που από χθες το βράδυ είναι σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλιφέρη, Περικλή Μαντά και τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία που πλήττει την πόλη.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ήδη ερώτηση με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άμεση στήριξη των πληγέντων, μέσω της παροχής κονδυλίων αποζημίωσης των ζημιών που υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες. Επιπλέον, ρωτά την Επιτροπή για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων που θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας αποτρέποντας μελλοντικές καταστροφές.

Βίντεο από την Καλαμάτα από την Eleftheriaonline.gr:

«100 χιλιοστά για 6-12 ώρες»

Για ύφεση μέχρι το βράδυ στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Καλαμάτας κάνει λόγο μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ.

Υπογραμμίζει πάντως ότι θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες -υπολογίζεται πάνω από 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες- και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη καμένων περιοχών και παρεμβάσεων ή παραλείψεων του ανθρώπινου παράγοντα δημιούργησαν τα προβλήματα.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Λάλο «στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου επλήγησαν κυρίως οι περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ένας μέρος της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη μέρα με μικρή ύφεση το βράδυ».

Πλημμύρες στη Λακωνία

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Σκάλας, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μεταβληθεί σε λίμνη. Το μεσημέρι οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 25 άτομα από σούπερ μάρκετ στον Άγιο Γεώργιο, μεταξύ Σκάλας-Βλαχιώτη στη Λακωνία, όταν ανέβηκε η στάθμη του ποταμού Ευρώτα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή.

Άλλο ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε ένα δένδρο, όπου είχε σκαρφαλώσει, διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες. Συνολικά στη Λακωνία η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε 125 περιστατικά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κινδυνεύει το χωριό Έλος, κοντά στη Σκάλα, καθώς κατευθύνονται προς τα εκεί τα νερά του Ευρώτα. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχει και ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), που μετέβη εκεί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων, ανέβηκε η στάθμη των νερών στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς. Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος. Στα σημεία έσπευσαν συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς.

Λόγω συσσώρευσης υδάτων, η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

1. Από το 19ο έως το 21,5 χιλιόμετρο της Ε. Ο. Τάραψας-Μονεμβασίας (Δ.Κ. Σκάλας), από την γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την Τ.Κ. Βλαχιώτη και παρακείμενων επαρχιακών και δημοτικών οδών.

2. Στο 13ο χιλιόμετρο της Επ. Ο. Σκάλας – Γερακίου (Τ.Κ. Βρονταμά).

3. Από το 1ο έως το 1,3 χιλιόμετρο της Επ. Ο. Απιδέας – Αγίου Δημητρίου Ζάρακος (Τ.Κ. Απιδέα).

4. Από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο της Επ. Ο. Βλαχιώτη – Γούβες (Τ.Κ. Βλαχιώτη).

Θεσσαλονίκη: Βούλιαξε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Επί ποδός όλη τη νύχτα ήταν, και παραμένει με 104 πυροσβέστες και 49 οχήματα, η Πυροσβεστική στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, που είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί 550 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια, υπόγεια και ισόγεια, στον δήμο Θερμαϊκού.

Σε περισσότερες από 20 περιπτώσεις οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για να βοηθήσουν κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

Kλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής-Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη, καθώς γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

O δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως η εικόνα στο δήμο «είναι άσχημη και προβληματική. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Υλικές ζημιές, ημιβυθίσεις και βυθίσεις μικρών παράκτιων σκαφών σημειώθηκαν σε λιμένες των βορειοανατολικών ακτών του Θερμαϊκού κόλπου, και συγκεκριμένα στους λιμένες Αγγελοχωρίου, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής.

Επίσης, υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε νεωλκείο της Νέας Μηχανιώνας, καθώς και σε ανελκυσμένα σε αυτό σκάφη. Από το περιστατικό μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Δείτε φωτογραφίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την περιοχή Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης:

H στιγμή που λεωφορείο του ΟΑΣΘ χάνεται στα νερά (seleo.gr)Στην περιοχή Ρίζωμα Τρικάλων, πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί από χείμαρο.

Τζιτζικώστας: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη του δήμου Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Το αίτημα έγινε από τον δήμο Θερμαϊκού προς την Πολιτική Προστασία και εμείς το μεταβιβάζουμε στην Αθήνα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι αργά το μεσημέρι» δήλωσε ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι από την έντονη βροχόπτωση επλήγη ιδιαίτερα ο δήμος Θερμαϊκού, ενώ υπήρξαν πλημμύρες και στην περιοχή της Χαλάστρας.

Βίντεο από τα προβλήματα σε Ηλεία-Δυτική Ελλάδα


Save
Save

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο