Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Apple: Η Βρετανία ίσως γίνει ο επόμενος φορολογικός παράδεισος

Υπόθεση Apple: Η Βρετανία ίσως γίνει ο επόμενος φορολογικός παράδεισος

Διπλή ανάγνωση έχει η απόφαση της ΕΕ κατά της Apple σε ό,τι αφορά την Βρετανία. Μπορεί να είναι ένα μήνυμα προς το Λονδίνο σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης στην ενιαία αγορά μετά το Brexit, ωστόσο ίσως αποτελεί και ένα δώρο, καθώς εκτός ευρωπαϊκών κανόνων η Βρετανία θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ο νέος φορολογικός παράδεισος.

Διπλή ανάγνωση έχει η απόφαση της ΕΕ κατά της Apple σε ό,τι αφορά την Βρετανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από τη μιά αποτελεί καμπανάκι προς τη Βρετανία ότι η ΕΕ μπορεί εύκολα να προασπίσει τους κανόνες πρόσβασης στα 500 εκατ. των καταναλωτών της.

Ενόψει και των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η ΕΕ στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα στο Λονδίνο σχετικά με τον ρόλο που θα μπορεί να παίξει στην ενιαία αγορά.

Πόσω μάλλον όταν το τελευταίο ζητά για το χρηματοπιστωτικό του σύστημα να διατηρήσει τα σημερινά προνόμια πρόσβασης στην κοινή αγορά, ακόμη και τη μετά Brexit εποχή.

Ωστόσο, υπάρχει και άλλη ανάγνωση με αντίστροφο αποτέλεσμα. Το πρόστιμο στην Apple θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δώρο για τη Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ.

Υποχρεώνοντας την Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία για διαφυγόντες φόρους, παρέχεται μοναδική ευκαιρία στη Βρετανία να επαναπροσδιοριστεί ως φορολογικός παράδεισος των πολυεθνικών μετά το Brexit.

«Οταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν θα είναι πλέον δεσμευτικοί και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις» δηλώνει ο Γιώργος Πετρόπουλος, ερευνητής στο ινστιτούτο Bruegel που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

«Αραγε, θα δούμε επιχειρήσεις να μετακομίζουν από την Ιρλανδία στη Βρετανία, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει εξουσία να τους επιβάλει πρόστιμα;» αναρωτιέται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024