Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαλς: Το γυμνό στήθος της Μαριάν μάς εκφράζει καλύτερα από τη μαντήλα

Βαλς: Το γυμνό στήθος της Μαριάν μάς εκφράζει καλύτερα από τη μαντήλα

Επικρίσεις έχει δεχθεί ο γάλλος πρωθυπουργός για σχόλια που αφήνουν να εννοηθεί ότι το γυμνό στήθος της Μαριάν -συμβόλου της γαλλικής Δημοκρατίας- εκφράζει περισσότερο τους Γάλλους από την ισλαμική μαντήλα.

Επικρίσεις έχει δεχθεί ο γάλλος πρωθυπουργός για σχόλια που αφήνουν να εννοηθεί ότι το γυμνό στήθος της Μαριάν -συμβόλου της γαλλικής Δημοκρατίας- εκφράζει περισσότερο τους Γάλλους από την ισλαμική μαντήλα.

Ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος συγκρούστηκε με την υπουργό Παιδείας της Γαλλίας για τη στήριξη που ο γάλλος πρωθυπουργός παρείχε στους δημάρχους που έχουν απαγορεύσει τα μπουρκίνι από τις παραλίες, έπλεξε το εγκώμιο του γυμνού στήθους της Μαριάν.

«Η Μαριάν έχει γυμνό στήθος επειδή θρέφει το λαό. Δεν είναι καλυμμένη, επειδή είναι ελεύθερη! Αυτό είναι δημοκρατία!» είπε σε συγκέντρωση.

Πολιτικοί, ιστορικοί και μέλη του φεμινιστικού κινήματος εξέφρασαν την οργή τους για τα σχόλια του Βαλς.

Η Ματίλντ Λαρέρ, ιστορικός της Γαλλικής Επανάστασης, έγραψε στο Twitter: «Η Μαριάν έχει γυμνό το στήθος επειδή πρόκειται για αλληγορία, ηλίθιε!» σημειώνοντας ότι η εικόνα αυτή παραπέμπει σε κλασικές απεικονίσεις.

«Η Μαριάν έχει δημιουργηθεί στο πρότυπο των αρχαίων αλληγοριών, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, πρόκειται απλά για έναν καλλιτεχνικό κώδικα» σημείωσε η ίδια στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο ιστορικός Νικολά Λεμπούργκ ανέφερε στην γαλλική εφημερίδα Libération ότι ο Βαλς φέρεται να αναφερόταν στον πίνακα του 1830 του Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό» που δείχνει μία γυναικεία φιγούρα -που συμβολίζει την Ελευθερία- με ακάλυπτο στήθος.

Άλλοι σημείωσαν ότι παραδοσιακά, η Μαριάν απεικονίζεται με έναν φρυγικό σκούφο -σύμβολο ελευθερίας και επανάστασης. Βέβαια, η Μαριάν απεικονίζεται με διάφορες μορφές, πότε με καπέλο, πότε χωρίς, πότε με γυμνό στήθος, πότε χωρίς.

Σημειώνεται ότι το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε κατά της απαγόρευσης του μπουρκίνι στις παραλίες της Γαλλίας, ωστόσο πολλοί δήμαρχοι έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν με την απόφαση.

Ο ΟΗΕ έχει καλέσει τους δημάρχους της Γαλλίας να άρουν την απαγόρευση του μπουρκίνι, κάνοντας λόγο για «ηλίθια αντίδραση» που δεν βελτιώνει την ασφάλεια, αλλά τροφοδοτεί τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον στιγματισμό των μουσουλμάνων, κυρίως των γυναικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024