Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος δηλώσεων για τη σύναψη της TTIP

Πόλεμος δηλώσεων για τη σύναψη της TTIP

Πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με στόχο τη σύναψη της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με στόχο τη σύναψη της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομίας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν «ντε φάκτο αποτύχει», όπως και τις σημερινές του Γάλλου υπουργού Εμπορίου ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσουν νέες.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαπραγματεύονται για τη σύναψη της TTIP εδώ και τρία χρόνια και οι δύο πλευρές επεδίωκαν την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους φέτος. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή έχουν «ντε φάκτο αποτύχει» μετά την άρνηση της Ευρώπης να αποδεχθεί κάποια αιτήματα των ΗΠΑ.

Επίσης σήμερα ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ δήλωσε ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών πάνω σε σωστή βάση, και πρόσθεσε ότι θα το προτείνει αυτό στους ομολόγους του με τους οποίους θα συναντηθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό: «Οι διαπραγματεύσεις έχουν στην πραγματικότητα μια σταθερή πρόοδο».

Να αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) ζήτησε η Καγκελαρία, απαντώντας εμμέσως στη δήλωση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει».

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις σε πολλά θέματα, αλλά τόνισε ότι μόνο στο τέλος της διαπραγμάτευσης διαφαίνονται τα περιθώρια συμβιβασμού, ενώ εκτίμησε ότι μια καλή συμφωνία είναι προς το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χθες, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει λάβει ομόφωνη εντολή από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για μια μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κληθείς να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Γκάμπριελ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «η μπίλια γυρίζει ακόμη» για το θέμα της TTIP.

«Αν και οι εμπορικές συνομιλίες παίρνουν χρόνο, η μπίλια γυρίζει αυτή τη στιγμή και η Επιτροπή πραγματοποιεί σταθερή πρόοδο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την TTIP» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι συνομιλίες μάλιστα εισέρχονται τώρα σε ένα κρίσιμο στάδιο καθώς έχουμε προτάσεις σχεδόν για όλα τα κεφάλαια πάνω στο τραπέζι και μια καλή αίσθηση του περιγράμματος της μελλοντικής συμφωνίας» σημείωσε.

Τρία χρόνια διαπραγματεύσεων απέτυχαν να επιλύσουν πολλαπλές διαφορές, περιλαμβανομένων εκείνων για τη διατροφική και περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα δώσει υπερβολική εξουσία στις μεγάλες πολυεθνικές σε βάρος των καταναλωτών και των εργαζομένων.

Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα στις 22 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024