Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην τελική ευθεία το σίριαλ με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Στην τελική ευθεία το σίριαλ με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Μία ακόμα συνάντηση με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών θα έχει ο εντολοδόχος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, προτού ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ένα ατελείωτο σίριαλ με αβέβαιη κατάληξη.

Μία ακόμα συνάντηση με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα έχει ο εντολοδόχος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, προτού ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Από τη συνάντηση δεν αναμένεται να προκύψει κάτι διαφορετικό από τα ήδη γνωστά. Ο Πέδρο Σάντσεθ με τις 85 έδρες δεν αλλάζει τη στρατηγική του «όχι» στον Ραχόι, έστω και διά της αποχής.

Έτσι ο Ραχόι αναμένεται να αποτύχει στην πρώτη τουλάχιστον ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στην οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος (176 ψήφοι).

Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι Ciudadanos αθροίζουν 169 στις οποίες υπολογίζεται και η ψήφος μιας βουλευτού από τα Κανάρια Νησιά. Σύνολο 170 ψήφοι. Οι υπόλοιποι 180 βουλευτές θα ψηφίσουν (θεωρητικά) εναντίον και η πρώτη ψηφοφορία θα αποβεί άκαρπη.

Υπάρχει όμως και η δεύτερη ψηφοφορία, όπου οι 170 ψήφοι μπορεί να είναι αρκετές, αν από τους υπόλοιπους 180 βουλευτές, τουλάχιστον 6 προτιμήσουν την αποχή.

Υποψήφιοι υπάρχουν: Καταρχήν οι 5 βουλευτές του βασκικού PNV, το οποίο ιδεολογικά είναι κοντά στο κόμμα του Ραχόι, αν και επισήμως δηλώνει ότι δεν τον στηρίζει.

Υπάρχει επίσης και ένας ανεξάρτητος βουλευτής από τα Κανάρια Νησιά, ο οποίος συνεργάζεται μεν με τους Σοσιαλιστές, αλλά με χαλαρό τρόπο. Θα μπορούσε να αλλάξει στάση.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στο σίριαλ του σχηματισμού κυβέρνησης στην δεύτερη ψηφοφορία. Ούτε ο ίδιος ο Ραχόι, ο οποίος όμως έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι άλλους θα βαρύνει η ευθύνη αν τελικά οδηγηθεί το εκλογικό σώμα σε νέα κάλπη.

Ο Ραχόι «δείχνει» ευθέως τον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δέχεται κριτική για την επιλογή του «όχι». Ακόμα και εντός του κόμματός του έχουν υπάρξει φωνές με ειδικό βάρος (όπως πρώην πρωθυπουργών) που σημειώνουν ότι ο Ραχόι καλώς ή κακώς πρέπει να κυβερνήσει, ώστε να μπει τέλος στην παρατεταμένη (ήδη έχουν περάσει εννέα μήνες) ακυβερνησία.

Το ίδιο θα επιθυμούσαν και οι Βρυξέλλες για πολλούς λόγους με κυριότερο τον οικονομικό: κάποιος πρέπει να παρουσιάσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, διότι τα νούμερα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν.

Ο ίδιος ο Πέδρο Σάντσεθ ξεκαθαρίζει πάντως ότι η απόφαση δεν είναι προσωπική, αλλά συλλογική: τα κομματικά όργανα είναι αυτά που ψήφισαν το «όχι» και το να επιτραπεί στον Ραχόι να κυβερνήσει θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.

Την άποψή του δεν συμμερίζεται βέβαια ένα μέρος της βάσης. Σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης, τουλάχιστον 1 στους 3 ψηφοφόρους του PSOE θεωρεί ότι η χώρα πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί.

Το ίδιο είπε και ο Φελίπε Γκονθάλεθ, βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός και πρωθυπουργός επί 14 έτη: ο Ραχόι δεν το αξίζει, αλλά πρέπει να κυβερνήσει. Και το Σοσιαλιστικό Κόμμα οφείλει να βρει τρόπο και πολιτική να πείσει το εκλογικό σώμα. Το οποίο εκλογικό σώμα από εκλογή σε εκλογή το στέλνει όλο και πιο χαμηλά. Ήδη στις εκλογές του Ιουνίου σχεδόν στήθηκε φιέστα για το γεγονός ότι το άλλοτε κραταιό κόμμα (και ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης) δεν έχασε τη… δεύτερη θέση.

Αν τελικά και η δεύτερη ψηφοφορία αποτύχει, η χώρα ουσιαστικά θα μπει τροχιά νέων πρόωρων εκλογών.

Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ μπορεί να δώσει χρόνο στα κόμματα για νέες διαβουλεύσεις και τελικά να λάβει άλλος πολιτικός εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχει κάποια βεβαιότητα ότι ο νέος εντολοδόχος θα είναι πιο συγκεκριμένος από τον Ραχόι.

Υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα; Δύσκολα βγαίνουν τα κουκιά για τη συνεννόηση άλλων πολιτικών κομμάτων που θα άθροιζαν περισσότερες έδρες. Την προηγούμενη φορά ο Πέδρο Σάντσεθ απέτυχε με τους Ciudadanos και απέτυχε ξανά στην προσπάθειά του να συνεννοηθεί με τους Podemos του Ιγκλέσιας, που για την ώρα ψάχνουν να βρουν τι πήγε στραβά και έχασαν τελικά τη δεύτερη θέση στις εκλογές.

Σοσιαλιστές και Podemos αθροίζουν 156 έδρες, ενδεχομένως να μπορούσαν να πετύχουν και κάποιες επιπλέον από τα περιφερειακά κόμματα της Καταλονίας.

Δύσκολο όμως και αυτό, καθότι τα κόμματα αυτά τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, άρα δύσκολα θα υπήρχε προγραμματική συμφωνία με τους Σοσιαλιστές.

Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη η προγραμματική συμφωνία με τους Podemos, αφού ακόμα και εντός του συγκεκριμένου σχηματισμού υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την οικονομία, αλλά και για τα θέματα της ανεξαρτησίας.

Ο τέως ηγέτης του PSOE, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, το έχει πει ευθέως: «Κυβέρνηση PSOE-Podemos είναι κυβέρνηση Φρανκενστάιν».

Αν κανένας πολιτικός δεν μπορέσει να πείσει τον βασιλιά ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τον Ραχόι, τότε η χώρα θα πάει σε τρίτες εκλογές.

Ο ίδιος ο Ραχόι έχει δώσει και ημερομηνία που τρομάζει: 25 Δεκεμβρίου.

Πάντως, οι Σοσιαλιστές προτίθενται να καταθέσουν πρόταση μείωσης της προεκλογικής περιόδου, ώστε οι ψηφοφόροι να μην σπεύσουν εκνευρισμένοι στις τρίτες κάλπες και Χριστουγεννιάτικα…

Ακόμα, όμως, και αυτή η πρόταση μπορεί να μην περάσει ποτέ. Η Βουλή μπορεί να την ψηφίσει, αν συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμα και με την αρνητική στάση του Ραχόι.

Ωστόσο, το Λαϊκό Κόμμα έχει τη δυνατότητα να την καθυστερήσει στη Γερουσία (όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία) και να μην εφαρμοστεί.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024