Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκηνικό αβεβαιότητας για την προεδρία της Αυστρίας, «ευνοούμενη» η ακροδεξιά

Σκηνικό αβεβαιότητας για την προεδρία της Αυστρίας, «ευνοούμενη» η ακροδεξιά

Πριν το άνευ προηγουμένο ξαναστήσιμο της προεδρικής κάλπης στην Αυστρία, η αβεβαιότητα που αισθάνονται όλοι στη Βιέννη -η πρώτη μάχη είχε δοθεί στο νήμα- φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στις δημοσκοπήσεις: Σημαντικό τμήμα όσων είχαν αναγκαστεί στο δεύτερο γύρο να επιλέξουν διαφορετικό υποψήφιο εμφανίζονται αναποφάσιστοι, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν πως αυτή τη φορά θα επικρατήσει ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ.

Η Αυστρία οδεύει προς το άνευ προηγουμένο ξαναστήσιμο της προεδρικής κάλπης, και η αβεβαιότητα που αισθάνονται όλοι στη Βιέννη για την έκβαση -η πρώτη μάχη είχε δοθεί στο νήμα- φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στις δημοσκοπήσεις: Σημαντικό τμήμα όσων είχαν αναγκαστεί στο δεύτερο γύρο να επιλέξουν διαφορετικό υποψήφιο εμφανίζονται αναποφάσιστοι, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν πως αυτή τη φορά θα επικρατήσει ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ.

H χώρα στις 2 Οκτωβρίου ξαναστήνει την προεδρική κάλπη μετά την ακύρωση του δεύτερου γύρου επειδή είχαν διαπιστωθεί παρατυπίες. Στον δεύτερο γύρο, από τον οποίο είχαν αποκλειστεί οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων (και συγκυβερνώντων) κομμάτων, είχαν έρθει αντιμέτωποι ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους Οικολόγους) και ο Νόρμπερτ Χόφερ (του ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστικού FPÖ. Η χώρα είχε μοιραστεί ακριβώς στη μέση και τελικά επικράτησε στο νήμα ο Μπέλεν.

Δύο νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση των περισσότερων στους δρόμους της Βιέννης πως και ο τρίτος γύρος θα δοθεί μέχρι και στην τελευταία ψήφο.

Δημοσκόπηση της OGM για λογαριασμό της Kurier επικεντρώνεται στην πιο κρίσιμη ομάδα, εκείνους που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει υποψηφίους που αποκλείστηκαν. Ακόμη και σήμερα, το 15% εκείνων των ψηφοφόρων εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Οι ψηφοφόροι και των δύο τελικών υποψηφίων δηλώνουν «απολύτως ή σχεδόν σίγουροι» πως θα ψηφίσουν ξανά, όμως λίγο πιο αποφασισμένο εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του Χόφερ -97% λέει ότι θα πάει για τρίτη φορά στο εκλογικό τμήμα, κάτι που λέει το 94% των ψηφοφόρων του Μπέλεν.

Στην παράσταση νίκης, με ερώτημα ποιος πιστεύουν ότι θα επικρατήσει τελικά, το 38% πιστεύει πως η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του Χόφερ και το 34% υπέρ του Μπέλεν.

Τη ζυγαριά να φαίνεται να γείρει υπέρ του υποψηφίου της ακροδεξιάς έδειχνε και δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί το Σαββατοκύριακο από το Gallup για λογαριασμό της Oesterreich. Με όριο σφάλματος τις 4 μονάδες, η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Χόφερ στην περιοχή του 53% (εύρος 57,5%-48,5%), ενισχυμένο κατά μία μονάδα, και τον Μπέλεν στο 47% (με εύρος 51,5%-42,5%).

Ο επικεφαλής της OGM, σχολιάζοντας τη δημοσκόπησή της για την Kurier, αποδίδει το προβάδισμα που έχει ο Χόφερ στην παράσταση νίκης «στο βάρος που συνεχίζει να δίνεται, με τάσεις ενίσχυσης, στη συζήτηση για το προσφυγικό, την ενσωμάτωση και την ασφάλεια».

Ο αυστριακός πρόεδρος εκλέγεται μεν άμεσα, τη διακυβέρνηση όμως ασκεί ο πρωθυπουργός (σήμερα, ο σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν με τη συνεργασία του κεντροδεξιού ÖVP). Ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές -κάτι που θα μπορούσε να επιδιώξει το ακροδεξιό FPÖ θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ενισχυμένη του δυναμική που καταγράφεται στις τελευταίες κάλπες.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024