Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρουσέφ στο εδώλιο: Είμαι αθώα, θέλουν να με ρίξουν με πραξικόπημα

Η Ρουσέφ στο εδώλιο: Είμαι αθώα, θέλουν να με ρίξουν με πραξικόπημα

Με την κατάθεση της αποπεμφθείσας προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ κορυφώνεται η δίκη στη Βραζιλία που θα κρίνει την επόμενη πράξη στην πολιτική κρίση στη χώρα, με την Ρουσέφ να διατρανώνει την αθωότητά της και να περνά στην αντεπίθεση λέγοντας πως το κατηγορητήριο σε βάρος της ισοδυναμεί με «πραξικόπημα», όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε. «Είχα παλέψει ακόμη κι όταν με βασάνιζαν, παλεύω και τώρα» υπογράμμισε ενώπιον της Γερουσίας.

Με την κατάθεση της αποπεμφθείσας προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ κορυφώνεται η δίκη στη Βραζιλία που θα κρίνει την επόμενη πράξη στην πολιτική κρίση στη χώρα, με την Ρουσέφ να διατρανώνει την αθωότητά της και να περνά στην αντεπίθεση λέγοντας πως το κατηγορητήριο σε βάρος της ισοδυναμεί με «πραξικόπημα», όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε.

«Είχα παλέψει ακόμη κι όταν με βασάνιζαν, παλεύω και τώρα» υπογράμμισε ενώπιον της Γερουσίας, αναφερόμενη στα χρόνια της στο κίνημα αντίστασης κατά τη διάρκεια της χούντας.

Η αποπεμφθείσα πρόεδρος κατέθεσε τη Δευτέρα στη Γερουσία για τη δίκη που στο τέλος θα κρίνει, με ψηφοφορία των γερουσιαστών, εάν θα μείνει οριστικά εκτός ηγεσίας και τα καθήκοντά της θα ασκεί μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ.

Η Ρουσέφ κατηγορείται πως είχε παραβιάσει προεκλογικά τους δημοσιονομικούς κανονισμούς ώστε να διασφαλιστεί η επανεκλογή της. Οι κατηγορίες δεν συνδέονται με το ευρύτερο σκάνδαλο της Petrobras, το οποίο έχει τυλίξει εδώ και μήνες ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό, όμως είχαν καταλήξει στην αποπομπή της μέχρι τη δίκη στη Γερουσία που θα κρίνει και οριστικά το μέλλον της.

Η Ρουσέφ μπήκε χαμογελαστή στη αίθουσα και ήδη από την αρχή της κατάθεσής της -η οποία κράτησε για ώρες, με τους γερουσιαστές να της θέτουν ερωτήματα- εμφανίστηκε μαχητική. Υποστηρικτές της είχαν συγκεντρωθεί την ίδια ώρα στην Μπραζίλια, με πανό και συνθήματα υπέρ της και εναντίον του Τεμέρ.

«Έχω τη συνείδησή μου καθαρή, δεν διέπραξα κανένα από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση στην απόπειρα να εκδιωχθώ από την προεδρία» είπε, επαναλαμβάνοντας πως «οι διαδικασίες αποπομπής ισοδυναμούν με πραξικόπημα».

«Η Δημοκρατία στη Βραζιλία τίθεται σε κίνδυνο με σκοπό να προστατευτούν τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ» τόνισε η Ρουσέφ.

Χαρακτήρισε ξανά προσχηματικές τις κατηγορίες σε βάρος της με σκοπό την απομάκρυνσή της από την εξουσία, υπερασπίστηκε την διακυβέρνησή της και κατηγόρησε τη μεταβατική (προς το παρόν) διακυβέρνηση του Τεμέρ για εύρος ζητημάτων, από την υποκίνηση της διαδικασίας μέχρι την οικονομική πολιτική που προωθεί.

Οι γερουσιαστές αναμένεται να ψηφίσουν εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως ακόμη και την Τρίτη, για την οριστική ετυμηγορία. Καταδίκη της, που χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία (τα 2/3 των γερουσιαστών) θα την απομακρύνει οριστικά από την ηγεσία, ενώ το αντίθετο θα την επανέφερε στην προεδρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024