Κόκκινη γραμμή για την Κομισιόν η υπεράσπιση της ΕΛΣΤΑΤ
Η δημόσια επιβεβαίωση της εγκυρότητας των στατιστικών της περιόδου 2010-2015 από την κυβέρνηση αναδεικνύεται το κυριότερο προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της φθινοπωρινής αξιολόγησης, που ξεκινά τη Δευτέρα. Ανώτατος οικονομικός παράγων, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, λέει: «Είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να υποστηρίξει δημοσίως την εγκυρότητα των στοιχείων».
Η δημόσια επιβεβαίωση της εγκυρότητας των στατιστικών της περιόδου 2010-2015 από την κυβέρνηση αναδεικνύεται το κυριότερο προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της φθινοπωρινής αξιολόγησης.
Ανώτατος οικονομικός παράγοντας λέει για το θέμα στο Βήμα της Κυριακής:
«Είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να υποστηρίξει δημοσίως την εγκυρότητα των στοιχείων, διότι διαφορετικά φέρεται να αμφισβητεί τα θεμελιώδη μεγέθη χρέους και ελλείμματος επάνω στα οποία στηρίζονται η επικείμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την απελευθέρωση των 2,8 δισ. της υποδόσης, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και ασφαλώς η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.»
Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η πλευρά Καραμανλή δεν παραδέχεται την «ευρωπαϊκή ανάγνωση» της κρίσης και συμμαχεί με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία περιορίζει την απόδοση ευθυνών στις κυβερνήσεις μετά το 2009.
Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένα μεσημέρι του Αυγούστου του 2014 ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του τότε υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου:
«Ας μην το συζητάμε. Μπορεί ο Παπανδρέου όταν κέρδισε τις εκλογές να μην ήθελε να αποδεχθεί αμέσως ορισμένα πράγματα, αλλά η χρεοκοπία της Ελλάδας οφείλεται στον Καραμανλή.»
Ο λουξεμβούργιος πολιτικός είχε εξηγήσει με αριθμούς και στοιχεία ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση την υποχρέωση να δανειστεί 300 δισ. ευρώ μέσα σε μια τετραετία για να καλύψει δάνεια που έληγαν, τόκους και ελλείμματα.
«Ήταν μαθηματικώς αδύνατον να συμβεί. Η χρεοκοπία ήταν εξασφαλισμένη, η σκληρή λιτότητα προδιαγεγραμμένη και η ξένη βοήθεια ζωτική και απαραίτητη» καταλήγει η εφημερίδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442