Ίδρυμα Bertelsmann: Το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει
Η προσφυγική κρίση και οι κοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κρίση στην ευρωζώνη θέτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο υπό πρωτοφανή πίεση, με τον δεξιό λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ -από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία και τη Γερμανία-, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Ίδρυμα Bertelsmann. Η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει, προειδοποιεί το γερμανικό Ίδρυμα.
Η προσφυγική κρίση και οι κοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κρίση στην ευρωζώνη θέτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο υπό πρωτοφανή πίεση, με τον δεξιό λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ -από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία και τη Γερμανία-, προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή του το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann.
Εκ των σημαντικότερων think tank της Ευρώπης, το ίδρυμα Bertelsmann αναφέρει ότι οι «διαιρέσεις στην ΕΕ έχουν επιδεινωθεί καθώς η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ροή προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει».
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις πολυάριθμες διεθνείς προκλήσεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πόλωσης σε πολλές χώρες. […] Ενώ η αλλαγή του κλίματος, η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζονται καλύτερα διεθνώς, οι πολιτικές απαντήσεις εξακολουθούν να αναζητούνται στο επίπεδο του έθνους-κράτους, ζημιώνοντας την εμπιστοσύνη προς τις εθνικές κυβερνήσεις» αναφέρει το Ίδρυμα.
Σύμφωνα με το γερμανικό think tank, οι εξελίξεις αυτές «έχουν ευνοήσει τα σκληροπυρηνικά πολιτικά κόμματα που έχουν ανέβει στην εξουσία σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, υπονομεύοντας τα δημοκρατικά πρότυπα και την ελευθερία του Τύπου. Στη Γαλλία επίσης, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων και στη Γερμανία, το ξενόφοβο κόμμα ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία’ (AFD) εκμεταλλεύεται το θέμα των προσφύγων για τους σκοπούς μιας ακροδεξιάς συκοφαντικής εκστρατείας».
«Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και είναι μίλια μακριά από την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων», εκτιμά το ίδρυμα Bertelsmann.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σχολίασε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει άμεσα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε παθητικά το γεγονός ότι διαφαίνεται στην Ευρώπη ένα αυξανόμενο κενό δικαιοσύνης». Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικού Focus, ο Μάρτιν Σούλτς υπογράμμισε ότι «πρέπει επειγόντως να κάνουμε κάτι για την εξαιρετικά υψηλή ανεργία των νέων, διότι καταστρέφεται η κοινωνίας μας εκ των έσω».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι εξηγήσεις των Μπακς στο ΝΒΑ για τον Αντετοκούνμπο και η θέση του «Greek Freak» (pic)
- Ο πόλεμος στο Ιράν είναι κακός για τον πληθωρισμό, αλλά ακόμα χειρότερος για την ανάπτυξη
- «Καμία εμπλοκή μου » – Τι υποστηρίζει ο Μηταράκης για την επιδότηση κτηνοτρόφου στη Χίο
- Πέθανε η δημοσιογράφος του «Αθήνα 9,84» Ελένη Σούρδη σε ηλικία 54 ετών
- ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 93-90: Ανατροπή και νίκη με εντυπωσιακό 4ο δεκάλεπτο (vids)
- Τροχαίο στον Πειραιά – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο
- Συνάντηση Ερντογάν με Ζελένσκι, μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν
- Περιστέρι Betsson – Κολοσσός Ρόδου 87-83: «Βλέπει» 4άδα μετά την 7η συνεχόμενη νίκη η ομάδα του Ξανθόπουλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442