Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι αμερικανοί ψυχίατροι προειδοποιούν: Μην βγάζετε τον Τραμπ τρελό έτσι απλά
Ό,τι κι αν είναι ή δεν είναι ο Τραμπ, δεν μπορεί να το υποθέτει κανείς από απόσταση, προειδοποιεί ο APA

Οι αμερικανοί ψυχίατροι προειδοποιούν: Μην βγάζετε τον Τραμπ τρελό έτσι απλά

Στη μάχη για το Λευκό Οίκο, δημιουργείται ο πειρασμός να ζητηθεί η γνώμη όχι μόνο πολιτικών επιστημόνων, οικονομολόγων ή διεθνολόγων (θεμιτό) αλλά πλέον και... των κυρίων με τα λευκά. Ο Αμερικανός Σύνδεσμος Ψυχιάτρων αναγκάστηκε να παρέμβει: Προειδοποιεί πως κάθε απόπειρα ψυχογραφήματος υποψηφίων -και συγκεκριμένα, του Τραμπ- είναι «ανεύθυνη» εφόδον δεν έχει προηγηθεί «εξέταση».

Στη μάχη για το Λευκό Οίκο, δημιουργείται ο πειρασμός να ζητηθεί η γνώμη όχι μόνο πολιτικών επιστημόνων, οικονομολόγων ή διεθνολόγων (θεμιτό) αλλά πλέον και… των κυρίων με τα λευκά. Ο Αμερικανός Σύνδεσμος Ψυχιάτρων αναγκάστηκε να παρέμβει: Προειδοποιεί πως κάθε απόπειρα ψυχογραφήματος υποψηφίων -και συγκεκριμένα, του Τραμπ- είναι «ανεύθυνη» εφόδον δεν έχει προηγηθεί «εξέταση».

Η προειδοποίηση του APA δεν ήρθε στο κενό, επειδή σε αρκετά άρθρα στον αμερικανικό Τύπο επανέρχεται πλέον όλο και συχνότερα το ερώτημα αν… κάτι «δεν πάει καλά» με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα εκτενέστατο κείμενο-ψυχογράφημα στον Atlantic (9.000 λέξεων), το οποίο υπέγραφε ο καθηγητής του Northwestern Νταν ΜακΆνταμς με θέμα «το μυαλό του Τραμπ».

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε ο ΜακΆνταμς για τον Τραμπ -τον οποίο δεν έχει συναντήσει με την επαγγελματική του ιδιότητα- είναι: Ναρκισισμός και ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Αυτά είναι συνήθως και τα βασικά στοιχεία της «διάγνωσης» άλλων που καταπιάνονται με τον ψυχισμό του Τραμπ στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο APA παρενέβη με ανακοίνωσή του στην οποία υπογραμμίζει ότι «είναι ανεύθυνο και αντιδεοντολογικό το να γίνεται ψυχανάλυση σε υποψηφίους» από ψυχιάτρους ή ψυχολόγους που δεν τους έχουν συναντήσει.

Ο σύνδεσμος υπενθύμισε ότι τα μέλη του τελούν υπό πλαίσιο δεοντολογίας που, μεταξύ άλλων, περιέχει και τον «κανόνα Γκολντγουότερ» όπως τον ονομάζουν -την απαγόρευση δηλαδή να εκφέρουν γνώμη δημόσια για τον ψυχισμό κάποιου που δεν έχουν αξιολογήσει μετά από συνεδρίες.

Όχι τυχαία, ο κανόνας υιοθετήθηκε και πάλι μετά από προεκλογική περίοδο για τον Λευκό Οίκο, όταν στη μάχη του 1964 μπήκε στο δημόσιο μικροσκόπιο ψυχιάτρων και ψυχολόγων ο υποψήφιος Μπάρι Γκόλντγουότερ (εξ ου και η ονομασία).

Ναρκισιστής, «θολωμένος» από ψευδαισθήσεις μεγαλείου λοιπόν ή ό,τι άλλο μπορεί να υποθέτει ο καθένας, αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί επιστημονικά και όχι από απόσταση, λέει ο APA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024