Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πυρετός» νοσταλγίας στο Χόλιγουντ

«Πυρετός» νοσταλγίας στο Χόλιγουντ

...

Αγγελική Στελλάκη

Το τελευταίο διάστημα το Χόλιγουντ μοιάζει να έχει επιβιβαστεί σε μια Ντελόριαν, παρόμοια με εκείνη που έκανε την εμφάνισή της στο «Επιστροφή στο Μέλλον» και να έχει αρχίσει τα ταξίδια στον χωροχρόνο.

Οι παραγωγοί του Χόλιγουντ αναζητούν έμπνευση σε μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας του 1980, έχοντας καταληφθεί από «πυρετό» νοσταλγίας.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ρίγησαν βλέποντας τον Χαν Σόλο στο πλευρό του Τσουμπάκα να λέει τη φράση: «Τσούι, φτάσαμε σπίτι» στο τρέιλερ του «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει». Γρήγορα διαπίστωσαν ότι όλη η ταινία βασιζόταν σε αυτή την προσπάθεια αναβίωσης του συναισθήματος που προκαλούσαν τα παλιά Star Wars και καθόλου τυχαία η ταινία γυρίστηκε από έναν σκηνοθέτη νοσταλγό δημιουργών όπως ο Σπίλμπεργκ και ο Λούκας. Ο Τζέι Τζέι Άμπραμς είχε αποδείξει με το «Super 8» ότι μπορούσε να φέρει στη μνήμη τις ταινίες της δεκαετίας του 1980, εκεί όπου τα παιδιά έμπλεκαν σε περιπέτειες, εκεί που η αθωότητα μπλεκόταν με τη φαντασία.

Τα στούντιο του Χόλιγουντ γνωρίζουν ότι τα παιδιά της δεκαετίας του 1970 και του 1980 μεγάλωσαν. Πλέον αναζητούν τρόπους να τούς θυμίσουν την παιδική τους ηλικία. Γνωρίζουν ότι η νοσταλγία αποτελεί μεγάλο «όπλο» στα χέρια τους και σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν.

Ορισμένες φορές το καταφέρνουν, όπως στη σειρά του Netflix, «Stranger Things» -με πρωταγωνίστρια τη Γουινόνα Ράιντερ- που φέρνει στην οθόνη όλα όσα αγάπησαν οι θεατές τη δεκαετία του 1980: παιδιά με ποδήλατα, δυνατές φιλίες, παράξενα πλάσματα, οικογένειες σε κρίση.

Το Χόλιγουντ δεν έχει μείνει πίσω. Εκτός από το «Star Wars» -ταινίες από το ευρύτερο «σύμπαν» του οποίου θα βλέπουμε κάθε χρόνο-, έχει μεταφέρει ξανά στην οθόνη «Τα Χελωνονιντζάκια», «Τα Στρουμφάκια», ενώ ετοιμάζεται και ένα σίκουελ του «Jumanji» (που είναι πιο πρόσφατο).

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε στις αίθουσες το «Ghostbusters», με σκηνοθέτη τον Πολ Φάιγκ, ο οποίος θέλησε να συνδυάσει τη σύγχρονη κωμική ματιά με την περιπέτεια και την αθωότητα των παλιών ταινιών. Δεν τα κατάφερε ακριβώς, αλλά η ταινία έκανε ένα αξιοπρεπές άνοιγμα στις ΗΠΑ (46 εκατομμύρια δολάρια) που δεν του κλείνει το δρόμο προς άλλες συνέχειες.

Ενώ όλοι αντιγράφουν τον «μάστορα» Σπίλμπεργκ, ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ προσπαθεί να… αντιγράψει τον εαυτό του. Φέτος μάς παρέδωσε τον «Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα», μία ταινία που περπατά ξεκάθαρα στα χνάρια του «Ε.Τ. του εξωγήινου».

Ο Κρις Κολόμπους, ο άνθρωπος πίσω από ταινίες όπως τα «Gremlins» και τα «Goonies» γύρισε τα «Pixels», όπου ρετρό βιντεοπαιχνίδια κυνηγούν μία παρέα απροσάρμοστών. Μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στο in.gr για τους μηχανισμούς της νοσταλγίας, είπε: «Με ρωτούν πολλοί γιατί δεν γυρίζω ταινίες σαν τα Gremlins και τα Goonies, σαν τις ταινίες της Amblin. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία. Και τα Pixels μου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσω ξανά αυτή την αίσθηση που είχαμε όταν βλέπαμε ταινίες όπως ο Ε.Τ. ή ο Ιντιάνα Τζόουνς. Είναι σαν ένα ξεχωριστό είδος, πολλοί προσπάθησαν να το αναβιώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τα στούντιο προσπαθούν να γυρίσουν ξανά όλα όσα έκανα. Ξεκίνησαν με το Adventures in Babysitting, θέλουν να γυρίσουν ξανά τα Gremlins, τα Goonies, το The Young Sherlock Holmes…»

Τι ήταν, όμως, εκείνο που έκανε αυτές τις ταινίες ξεχωριστές; «Ταινίες σαν εκείνες που κάναμε στην Amblin είχαν ένα κοφτερό χιούμορ. Δεν θα πιστέψετε τι μπορούσαμε να βάλουμε σε μία ταινία κατάλληλη για παιδιά. Στο Goonies για παράδειγμα, τα παιδιά χρησιμοποιούσαν προσβλητική γλώσσα. Είναι εξαιτίας ταινιών όπως το Ιντιάνα Τζόουνς και τα Gremlins που δημιουργήθηκε η κατηγορία PG-13 (Κατάλληλη για παιδιά άνω των 13 ετών). Πιστεύω ότι αυτό χαλάει λίγο την εμπειρία, γιατί εκείνες οι ταινίες ήταν κατάλληλες, αλλά ήταν πιο προχωρημένες» απαντά ο Κρις Κολόμπους.

Δεν είναι μόνο οι ταινίες της δεκαετίας του ’80 που επιστρέφουν: Η «Μέρα Ανεξαρτησίας» απέκτησε σίκουελ 20 χρόνια μετά, τεράστια επιτυχία σημείωσε στο box office το «Jurassic World», ενώ μία σειρά επιτυχημένων τηλεοπτικών σόου (από τα X-Files μέχρι τα Gilmore Girls) επιστρέφουν στη μικρή οθόνη, την ώρα που όλος ο πλανήτης έχει θυμηθεί ξανά τα Pokemon, εξαιτίας του επιτυχημένου παιχνιδιού Pokemon Go.

Παράλληλα, στο Χόλιγουντ η νέα μόδα είναι το Dungeons and Dragons, το παιχνίδι στρατηγικής, στο οποίο δεκάδες ταινίες και σειρές έχουν αποτίσει φόρο τιμής, ενώ πολλοί διάσημοι σταρ παραδέχονται ότι παίζουν.

Αυτοί που κάποτε θεωρούνταν «nerds», σήμερα κυριαρχούν στη Silicon Valley και αποτελούν στελέχη μεγαλοεπιχειρήσεων -γεγονός που αυτόματα το Χόλιγουντ μεταφράζει σε «ζεστό χρήμα».

Όσο η νοσταλγία εξακολουθεί να κόβει εισιτήρια, τόσο τα σίκουελ, τα πρίκουελ και τα reboot ταινιών που πολλοί παρακολουθούσαν ως παιδιά (και που θέλουν να συστήσουν στα δικά τους παιδιά) θα πληθαίνουν.

Ευτυχώς, υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα αντιστέκονται: Ερωτηθείς πρόσφατα για την πιθανότητα να δούμε ξανά στις οθόνες το «Επιστροφή στο Μέλλον», ο συν-σεναριογράφος και παραγωγός των ταινιών Μπομπ Γκέιλ είπε: «Ας το παραδεχθούμε: Έχουμε δει πολά σίκουελ που έχουν γυριστεί χρόνια μετά και δεν νομίζω ότι μπορώ να πω ότι κάποιο από αυτά ήταν καλό, ότι μπορούσε να σταθεί στο ύψος των αρχικών ταινιών. Δεν νομίζω ότι μπορείς να συλλάβεις ξανά το συναίσθημα αυτό».

Και συνέχισε: «Δεν θα κάνουμε ένα Director’s Cut, ούτε μία τρισδιάστατη βερσιόν, ούτε σκοπεύουμε να αλλάξουμε τα ειδικά εφέ. Οι άνθρωποι αγαπούν τις ταινίες έτσι όπως είναι και νομίζουμε ότι είναι πραγματικά καλές. Ας μην τις πειράξουμε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024