Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η όπερα «Μάκβεθ» του Βέρντι στο εμφυλιακό Κονγκό

Η όπερα «Μάκβεθ» του Βέρντι στο εμφυλιακό Κονγκό

...

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Μια ασυνήθιστη εκδοχή της όπερας του Βέρντι, Μάκβεθ, παρουσιάζει, την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Μπρετ Μπέιλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τοποθετώντας τη δράση στο εμφυλιακό Κονγκό. Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών αναδεικνύοντας έννοιες όπως η απληστία, η τυραννία και οι τύψεις. Έννοιες που αποκτούν νέα βαρύτητα σε ένα δραματικό περιβάλλον.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης, Μπέιλι που γεννήθηκε το 1967 στη Νότια Αφρική, επιχειρεί να αναμετρηθεί για άλλη μια φορά με ένα τολμηρό εγχείρημα. Ο καλλιτέχνης, που έχει ασχοληθεί με το θέατρο, την όπερα, την περφόρεμανς και με τον χώρο της εικαστικής δημιουργίας, παρουσιάζει ξανά στο ελληνικό κοινό δουλειά του για να διαβάσει προσεκτικά σημαντικές σελίδες τις ιστορίας. Μέσα από το παρελθόν, ανοίγει επικοινωνία με το μέλλον επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει τον θεατή.

Σαφώς επηρεασμένος από τη Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ, όπου μεγάλωσε, μιλά μέσα από την όπερα Μάκβεθ για εθνικό διχασμό, διπλές εθνικές προδοσίες, αδίστακτη εξουσία, ακραία βία και φρικαλεότητες, «ματωμένα» ορυχεία.

Με την νοτιοαφρικανική ομάδα Third World Bunfight, τοποθετεί το έργο στις ανατολικές επαρχίες του Κονγκό, εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

Εδώ και 20, περίπου, χρόνια ο Μπέιλι είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυβραβευμένου οργανισμού Third World Bunfight, με έδρα το Κέιπ Τάουν. Αποστολή του οργανισμού είναι η παραγωγή παραστάσεων θεάτρου και όπερας, εικαστικών εγκαταστάσεων, μουσικών θεαμάτων και site-specific περφόρμανς που λειτουργούν σαν ένας μεγεθυντικός φακός πάνω από τον κόσμο εστιάζοντας ως επί το πλείστον στη μετα-αποικιοκρατική Αφρική.

Έργα του Μπέιλι έχουν παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, αποσπώντας πλήθος βραβείων.

Πριν από μερικούς μήνες, είχε παρουσιάσει στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3, την αφυπνιστική περφόρμανς Exhibit B, την οποία ο Πίτερ Μπρουκ έχει χαρακτηρίσει «ασυνήθιστο επίτευγμα». Την ιστορία του ρατσισμού και τις τρέχουσες απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, είχε αναδείξει μέσα από την συγκεκριμένη δράση.

«Αυτόν τον κόσμο της άνισα κατανεμημένης εξουσίας, όπου διάφορες ηγεμονικές νόρμες προσπαθούν να μας πείσουν πως ένα έθνος, μια φυλή, ένα γένος, μια σεξουαλική προτίμηση, μια θρησκεία, μια ιδεολογία ή ένα πολιτισμικό πλαίσιο είναι ανώτερα από όλα τα άλλα», είχε σημειώσει ο Μπέιλι όταν κλήθηκε το 2014 από την UNESCO να γράψει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.


Πληροφορίες

22 – 23 Ιουλίου, 21:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»

Η παράσταση είναι στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Σύλληψη-Σχεδιασμός-Σκηνοθεσία: Brett Bailey
Μουσική: Fabrizio Cassol, adapted from Verdi’s Macbeth
Μουσική διεύθυνση: Premil Petrovic
Σχεδιασμός φωτισμών: Felice Ross
Χορογραφία: Natalie Fisher

Μακμπέθ: Owen Metsileng
Λαίδη Μακμπέθ: Nobulumko Mngxekeza
Μπάνκο: Otto Maidi
Χορός: Sandile Kamle, Jacqueline Manciya, Monde Masimini, Lunga Halam, Bulelani Madondile, Philisa Sibeko, Thomakazi Holland

Συμπαραγωγή: KFDA/KVS, Wiener Festwochen, Theaterformen Festival, The Barbican & La Ferme du Buisson / Festival d’Automne à Paris

Διάρκεια: 100′

Τιμές εισιτηρίων
Ζώνη VIP: 35€
Ζώνη Α: 25€, 20€
Ζώνη Β: 20€, 15€ (Φοιτητικό)
Ζώνη Γ: 15€, 10€ (Φοιτητικό)
A.μεΑ.: 5€

entertainment.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024