
Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε κατώτατο μισθό με ελεύθερες διαπραγματεύσεις
Η επιδίωξη για τον κατώτατο μισθό είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγματεύσης.
Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ’ ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Ο Ρανιέρι αναλαμβάνει πόστο στην Εθνική Ιταλίας»
- Ιαπωνία: Εικόνες «αποκάλυψης» από τον σεισμό στην Ιαπωνία – Φόβοι για πολλούς νεκρούς – Σε επιφυλακή για μετασεισμούς
- Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου: Τα αδιέξοδα και τα πέντε σημεία τριβής
- «Η δημιουργικότητα είναι κολλητική»: Μάιλι Σάιρους όπως χαμαιλέοντας – Σε διευθυντικό ρόλο για το Wonderland
- Αντώνης Φωστιέρης: Το αδιόρατο νήμα, η σοφή νομοτέλεια της ποίησης
- Γαλλία: Δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες για τις πυρκαγιές – Εκκενώθηκαν τουριστικές υποδομές στην ακτή του Ατλαντικού


