Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία θα είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα έχει επίοσης τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Τουρκία «με προσοχή και ψυχραιμία», όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Και οι δύο βρίσκονται στην Μογγολία για τη σύνοδο Eυρώπης-Ασίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται στο γραφείο του και κάνει συνεννοήσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Είχε επίσης επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με τον διοικητή της ΕΥΠ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, από νωρίς το απόγευμα είχε εντοπιστεί κινητικότητα του τουρκικού στρατού στη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διέκοψε το ταξίδι του στη Μογγολία και επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα, λόγω των έκτακτων εξελίξεων στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης με ψυχραιμία εκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αναναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια -στις εισόδους της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι όμορη χώρα με την Τουρκία, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ