Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραπεζίτες: Σύμφωνη με τους ευρω-κανόνες η λύση για τις ιταλικές τράπεζες

Τραπεζίτες: Σύμφωνη με τους ευρω-κανόνες η λύση για τις ιταλικές τράπεζες

Οποιαδήποτε συζήτηση της ιταλικής κυβέρνησης για παροχή στήριξης στις τράπεζες της, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, προβλέποντας ζημιές για επενδυτές και μεγαλοκαταθέτες σε περίπτωση χορήγησης κρατικών κεφαλαίων, είπαν δύο κεντρικοί τραπεζίτες, όπως αναφέρει το Reuters. Αφήνουν, ωστόσο ανοιχτό παράθυρο για ύπαρξη συμβιβασμού με την Ιταλία.

Οποιαδήποτε συζήτηση της ιταλικής κυβέρνησης για παροχή στήριξης στις τράπεζες της, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, προβλέποντας ζημιές για επενδυτές και μεγαλοκαταθέτες σε περίπτωση χορήγησης κρατικών κεφαλαίων, είπαν δύο κεντρικοί τραπεζίτες, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ιταλία είναι σε συζητήσεις με την ΕΕ για τη διάθεση κρατικής στήριξης στο τραπεζικό της σύστημα, με τα «κόκκινα δάνεια» να φθάνουν τα 360 δισ. ευρώ, ελπίζοντας ότι δεν θα επηρεαστούν οι καταθέτες.

«Μοιράζομαι πλήρως την άποψη […] ότι οι υφιστάμενοι κανόνες δεν πρέπει να συζητηθούν, δεν θα πρέπει επίσης να ανασταλούν ή να μετακινηθούν», είπε την Τετάρτη ο Ignazio Angeloni, επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι περίπλοκη, αλλά καλά συγκροτημένη» και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην «ολότητά της» πρόσθεσε, αναφερόμενος πιθανότατα στις προβλέψεις που επιτρέπουν κρατική στήριξη για τη διατήρηση της σταθερότητας, όταν μία χρεοκοπία έχει δυσανάλογη επίπτωση στην οικονομία.

Ο Andreas Dombret, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, εξέφρασε ανάλογη άποψη.

«Εάν επιτρέψουμε σε χώρες να παρέχουν διακριτικά στήριξη στις τράπεζές τους, αυτό παραβιάζει ένα βασικό στοιχείο του καθεστώτος bail-in (διάσωση με συμμετοχή επενδυτών, μεγαλοκαταθετών), βασικά την αξιοπιστία του».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ιταλίας είναι διαφορετική, καθώς μέρος του χρέους χαμηλής εξασφάλισης το οποίο εξανεμίζεται πρώτο σε μία διάσωση, έχει πουληθεί σε μικροεπενδυτές.

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η παροχή κρατικής αποζημίωσης στους μικροεπενδυτές, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης απέρριψαν την ιδέα τη Δευτέρα και ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση ανά περίπτωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024