Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΣΕΒ: «Ναι» σε επενδύσεις άμεσης απόδοσης, «όχι» σε ακυβερνησία

ΣΕΒ: «Ναι» σε επενδύσεις άμεσης απόδοσης, «όχι» σε ακυβερνησία

Την ανάγκη για επενδυτικές πρωτοβουλίες άμεσης απόδοσης, προκειμένου να οδηγηθεί η οικονομία σε ανάκαμψη, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον εκλογικό νόμο, με τον ΣΕΒ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως μπορεί να βρεθούμε σε αδιέξοδο και ακυβερνησία «από πειραματισμούς στον εκλογικό νόμο».

Την ανάγκη για επενδυτικές πρωτοβουλίες άμεσης απόδοσης, προκειμένου να οδηγηθεί η οικονομία σε ανάκαμψη, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον εκλογικό νόμο, με τον ΣΕΒ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως μπορεί να βρεθούμε σε αδιέξοδο και ακυβερνησία «από πειραματισμούς στον εκλογικό νόμο».

«Στις δημοκρατίες λέγεται ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μπορεί όμως και να υπάρξουν και γι’ αυτό πρέπει να αποφευχθούν σενάρια ακυβερνησίας που μπορεί να προκύψουν από πειραματισμούς στον εκλογικό νόμο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο ΣΕΒ τονίζει, επίσης, ότι καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ανάκαμψης δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς την άρση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα γίνει συν τω χρόνω με την εφαρμογή του μνημονίου και εφόσον η χώρα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Ας ιδιωτικοποιήσουμε τις υποδομές δικτύων, όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Ας δώσουμε κίνητρα μέσω υπεραποσβέσεων για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Ας τελειώσουμε μια ώρα ταχύτερα με τις εταιρικές αναδιαρθρώσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. Ας ξαναβάλουμε μπροστά την αγορά ακινήτων μέσω κινήτρων για οικιστικές και εμπορικές αναπλάσεις. Ας επενδύσουμε στην ακτογραμμή της Αττικής. Ας κάνουμε μερικές απλές κινήσεις, όπως π.χ. σιδηροδρομική σύνδεση με το Λαύριο για διευκόλυνση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης και ας ιδιωτικοποιηθούν επιτέλους τα τρένα. Ας δώσουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις σε μεγάλα έργα, είτε με παραχώρηση της εκμετάλλευσης είτε με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ας μπούμε στην κυκλική οικονομία αναθέτοντας π.χ. τα έργα για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ας δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις στον τουρισμό και στην παραθεριστική κατοικία, στην καινοτομία και στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Όλα αυτά, όμως, θα γίνουν, εάν εκσυγχρονισθεί η διακυβέρνηση της χώρας και επιπλέον η κοινωνία αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αναπτύσσεται η ιδιωτική οικονομία. Η χώρα σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε οικονομική και πολιτική στασιμότητα. Ο χρόνος, που περνάει ανεκμετάλλευτος, δεν γυρίζει πίσω και επιβαρύνει δυσανάλογα το μέλλον», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Καθώς η προσιτή διαβίωση γίνεται ολοένα και περισσότερο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει τον πρώτο επίτροπο της ΕΕ με άμεση ευθύνη για τη στέγαση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024