Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία

Βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε και πλέον ετών μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ μείωση της κατανάλωσης και των προσλήψεων υποδηλώνουν έρευνες άλλων εταιρειών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε και πλέον ετών μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ μείωση της κατανάλωσης και των προσλήψεων υποδηλώνουν έρευνες άλλων εταιρειών.

Η εταιρεία GfK ανακοίνωσε ότι, σε ειδική έρευνα που έκανε μετά το δημοψήφισμα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στο -9 στον απόηχο της ψήφου της 23ης Ιουνίου από -1 στην προηγούμενη τακτική μηνιαία έρευνά της, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2011. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγαλύτερη πτώση ήταν τον Δεκέμβριο του 1994 και ο δείκτης βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013.

Η έρευνα της GfK αποτελεί μία από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις ότι τα βρετανικά νοικοκυριά, που είναι βασικός προωθητικός παράγοντας της οικονομίας, αναστατώθηκαν από την ψήφο υπέρ του Brexit, η οποία προκάλεσε πολιτικό χάος και έστειλε την ισοτιμία της στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο 31 ετών έναντι του δολαρίου.

Ενισχύοντας την επικρατούσα άποψη ότι η βρετανική οικονομία πιθανότατα θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η λογιστική εταιρεία BDO ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απότομα τον περασμένο μήνα, καθώς η εκστρατεία για το δημοψήφισμα κορυφωνόταν.

Ένας δείκτης που χρησιμοποιεί η εταιρεία (BDO’s High Street Sales Tracker) έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 3,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, που ήταν ο χειρότερος μήνας εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Αν και ο μήνας ξεκίνησε καλά, η BDO σημείωσε ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν με προοδευτικά ταχύτερα ρυθμό κατά τη διάρκειά του.

Έρευνα του Συνδέσμου Εταιρειών Εύρεσης Εργασίας έδειξε ότι ο αριθμός των προσλήψεων για μόνιμες θέσεις, μέσω των εταιρειών εύρεσης εργασίας, μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η βρετανική οικονομία κινδύνευε με ύφεση. Η αύξηση των μόνιμων αποδοχών επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με έρευνα REC, που διεξήχθη από την εταιρεία Markit την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα.

Οι έρευνες αυτές θα μελετηθούν με ενδιαφέρον από τους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η οποία θα έχει την πρώτη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της επιτοκιακής πολιτικής τις επόμενες ημέρες. Ο Διοικητής της BoE, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει μία σημαντική επιβράδυνση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ η κεντρική τράπεζα έλαβε χθες μέτρα για να ενθαρρύνει τον τραπεζικό δανεισμό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια σε νέο χαμηλό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, αν και πολλοί οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Reuters, αναμένουν ότι θα τα κρατήσει αμετάβλητα έως την ανακοίνωση νέων οικονομικών προβλέψεων τον Αύγουστο.

Η GfK ανέφερε ότι οι Βρετανοί που ήταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ – το 48% των ψηφοφόρων – ήταν πολύ πιο απαισιόδοξοι από το 52% που είχε ψηφίσει υπέρ του Brexit. «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, κλάδοι – όπως των ταξιδιών, της μόδας και του lifestyle, της κατοικίας και των σούπερ μάρκετ – είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μείωση των δαπανών από τους καταναλωτές», δήλωσε στέλεχος της GfK.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024