Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ξαναχτυπά» ο Γκονθάλεθ: Κυβέρνηση στην Ισπανία, έστω και μειοψηφίας

«Ξαναχτυπά» ο Γκονθάλεθ: Κυβέρνηση στην Ισπανία, έστω και μειοψηφίας

Ο Φελίπε Γκονθάλεθ υπήρξε πρωθυπουργός της Ισπανίας μεταξύ 1982-1996. Έκτοτε παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις, όποτε κρίνει ότι έχει να πει κάτι. Το έκανε μετά την κάλπη του 2015, προκαλώντας αίσθηση. Το έκανε και τώρα που η κάλπη του Ιουνίου είναι νωπή. Είναι βέβαιο ότι και πάλι θα προκαλέσει συζητήσεις.

Ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονθάλεθ, υπήρξε πρωθυπουργός της Ισπανίας μεταξύ 1982-1996. Αποχώρησε από την πολιτική μετά την άνοδο του Λαϊκού Κόμματος στην εξουσία και πλέον δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος, όπως κάνει και ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Σρέντερ.

Ωστόσο δεν παύει να έχει κύρος εντός και εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις, όποτε κρίνει ότι έχει να πει κάτι ουσιαστικό.

Οι παρεμβάσεις του βέβαια δεν γίνονται πάντοτε δεκτές με ενθουσιασμό, ούτε από το ίδιο του το κόμμα.

Για παράδειγμα μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου 2015, όταν η χώρα «πάσχιζε» να αποκτήσει κυβέρνηση και κανείς δεν ήθελε να στηρίξει κανέναν, ο Γκονθάλεθ τάραξε τα νερά.

Δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή του για εκλογικό αποτέλεσμα με την έννοια ότι δεν διαπιστώνει να υπάρχει στη Βουλή μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής αλλαγής.

Ξεκαθάριζε όμως ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων «που ηττήθηκαν εξίσου στις εκλογές», δεν έπρεπε να μπλοκάρουν ο ένας την κυβερνητική προοπτική του άλλου.

Σε εκείνη τη συνέντευξη υπήρξε πολύ σκληρός με τους Podemos. Για τον Γκονθάλεθ, το κόμμα του Ιγκλέσιας θέλει να ρευστοποιήσει το δημοκρατικό πλαίσιο συνύπαρξης που έχει διαμορφωθεί στην χώρα, αλλά και τους ίδιους τους Σοσιαλιστές.

«Με μεθόδους σαν αυτές που χρησιμοποίησαν οι σύμμαχοί τους στην Βενεζουέλα. Και το κρύβουν με τον οπορτουνισμό τους. Κάπως έτσι σταμάτησαν να μιλούν για την Ελλάδα όταν οι φίλοι τους εκεί τούς χρειάζονταν. Καθαρός λενινισμός 3.0» έλεγε χαρακτηριστικά.

Εκείνη η συνέντευξη είχε προκαλέσει αρκετή αμηχανία στο κόμμα του και οργή στους Podemos. Ο Ιγκλέσιας είχε επιλέξει το βήμα της Βουλής για να του απαντήσει με εξίσου σκληρά λόγια.

Σήμερα, λίγες ημέρες μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, ο Γκονθάλεθ έρχεται και πάλι να πει τη γνώμη του.

Μέσω της εφημερίδας El Pais, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας σημειώνει ότι οι Σοσιαλιστές πρέπει να ακούσουν τι έχει να τους πει ο υπηρεσιακός Μαριάνο Ραχόι. Αλλά και ο Ραχόι οφείλει να πει κάτι συγκεκριμένο, να κάνει προτάσεις. Να δουλέψει. Σε κάθε περίπτωση, εκείνος οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία.

Υπογραμμίζει μάλιστα την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, καθώς η χώρα έχασε 8 μήνες «σε μια περίεργη κατάσταση εσωστρέφειας». Για τον ίδιο, κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει και μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι Σοσιαλιστές για την ώρα δηλώνουν ότι δεν θα διευκολύνουν τον Ραχόι στο σχηματισμό κυβέρνησης. Η στάση αυτή -πού μένει να επιβεβαιωθεί στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων- έχει δύο σκέλη: αφενός δεν θα συμμετάσχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό, αφετέρου δεν θα απέχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε να βγουν τα «κουκιά» στο Λαϊκό Κόμμα.

Σε περίπτωση ανάγκης, λέει ο Γκονθάλεθ, το PSOE, δεν πρέπει να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και αν αυτή είναι μειοψηφίας του Ραχόι.

Το PSOE, καταλήγει ο Γκονθάλεθ, οφείλει να δημιουργήσει τη δική του εναλλακτική απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα. Από την Αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον με αυτό το τελευταίο θα συμφωνούσε και η νυν ηγεσία του κόμματος. Άλλωστε, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε -ανακουφισμένος- το βράδυ των εκλογών που κράτησε τη δεύτερη θέση, ότι «παραμένουμε η κυρίαρχη δύναμη της κεντροαριστεράς»…

Κατά τα άλλα, ο Γκονθάλεθ σε αυτή του την παρέμβαση, δεν είχε να πει τίποτα για τους Podemos, που απογοήτευσαν και απογοητεύθηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ενδεχομένως, γιατί και οι ίδιοι «ψάχνουν» να βρουν τι πήγε στραβά.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024