Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρουστικά κύματα: Θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα

Κρουστικά κύματα: Θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα

Οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια εξετάζουν διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια διατηρούμενη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.

Γράφουν οι Κωνσταντίνος Ρόκκας* και Νικόλαος Ιωακειμίδης**

Αναμφίβολα, οι αναστολείς της 5-φωφοδιεστεράσης (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη και αβαναφίλη) αποτελούν την πρώτη θεραπευτική επιλογή για τον άνδρα με στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο τα φάρμακα αυτά βελτιώνουν τη στύση για όσο χρονικό διάστημα επιδρούν στο επηρεασμένο ήδη αγγειακό σύστημα του πέους και δεν επιδιορθώνουν την εγκατεστημένη βλάβη στις αρτηρίες στην περίπτωση του διαβήτη ή στα νεύρα στην περίπτωση της προστατεκτομής ή τις δομικές διαταραχές που επιφέρει ένας τραυματισμός. Οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια εξετάζουν διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια διατηρούμενη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.

Τι είναι τα κρουστικά κύματα;

Την τελευταία δεκαετία εφαρμόζεται μια σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία οργανικής (κυρίως αγγειακής) αιτιολογίας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών. Η στυτική διαταραχή μπορεί να θεραπευτεί με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης (μία μέθοδος που βασίζεται σε αντίστοιχη θεραπεία που χρησιμοποιείται από το 2005 για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου), τα οποία προκαλούν αγγειογένεση (δηλαδή δημιουργία νέων αγγείων στο πέος), με αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής στην περιοχή και την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε πιο μόνιμη βάση.

Ο ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή με κάτοπτρα πάνω στο δέρμα του πέους, μέσω των οποίων μεταδίδονται στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα ηλεκτροϋδραυλικά (κρουστικά) κύματα. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς που εμφανίζουν μειωμένη αιμάτωση ή έχουν φλεβική διαφυγή και το αίτιο της βλάβης είναι οργανικό και ειδικότερα αγγειακό (ενδοθηλίου) είναι αυτοί που θα ωφεληθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Τι δείχνουν σήμερα οι μελέτες;

Μια ανασκόπηση 14 μελετών όπου συμμετείχαν 833 ασθενείς δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Εuropean Urology. Από την ανάλυση των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία βελτίωσε τη στυτική λειτουργία με βάση το ειδικό ερωτηματολόγιο που χορηγήθηκε για τη διάγνωση και την εκτίμηση της βαρύτητας του προβλήματος. Η βελτίωση διατηρήθηκε για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά το πέρας των συνεδριών. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα σε εκείνους που είχαν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας διαταραχή σε σχέση και όσους είχαν σοβαρότερη στυτική δυσλειτουργία ή συνύπαρχουν άλλα νοσήματα που επηρεάζουν δυσμενώς το πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μεθόδου δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ανταπόκρισης στα φάρμακα και στην τεστοστερόνη στις περιπτώσεις που τα επίπεδά της είναι μειωμένα. Η ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε, ο αριθμός των κρουστικών κυμάτων σε κάθε θεραπευτική συνεδρία και η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλουν στην επιτυχία αυτής της μεθόδου.

Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στη διεθνή βιβλιογραφία δεδομένα που να δείχνουν σε ποιο βαθμό η ηλικία και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση ή η στεφανιαία νόσος επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες και με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή την ανασκόπηση τονίζουν με αρκετά εμφατικό τρόπο την αποτελεσματικότητα που έχει ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία για τους άνδρες με στυτική διαταραχή.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024