Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία: Πολιτική αβεβαιότητα μετά τις πρόωρες εκλογές

Αυστραλία: Πολιτική αβεβαιότητα μετά τις πρόωρες εκλογές

Βυθισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα είναι η Αυστραλία μετά τις βουλευτικές εκλογές, που δεν επέτρεψαν στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ να ενισχύσει τη θέση του, όπως επεδίωκε όταν προκήρυσσε την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Βυθισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα είναι η Αυστραλία μετά τις βουλευτικές εκλογές, που δεν επέτρεψαν στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ να ενισχύσει τη θέση του, όπως επεδίωκε όταν προκήρυσσε την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Τέρνμπουλ, ένας πολυεκατομμυριούχος πρώην τραπεζίτης, αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές -κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν πριν τον Ιανουάριο του 2017- για να σταθεροποιήσει την πλειοψηφία του στη Γερουσία. Η ισορροπία των δυνάμεων στην Άνω Βουλή εξαρτιόταν από βουλευτές ανεξάρτητους ή προερχόμενους από κόμματα μειοψηφίας, που μπλόκαραν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του.

Ο 61χρονος Τέρνμπουλ ήθελε επίσης να νομιμοποιήσει το εσωκομματικό πραξικόπημα που έκανε στο Φιλελεύθερο Κόμμα -τον κύριο σχηματισμό του απερχόμενου συνασπισμού- και το οποίο του είχε επιτρέψει να αποπέμψει τον Σεπτέμβριο τον Τόνι Άμποτ, του οποίου ήταν υπουργός.

Όμως τώρα ενδέχεται να πρέπει να διαπραγματευθεί με ανεξάρτητους ή με μικρά κόμματα για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Περίπου 15,6 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν 150 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και 76 γερουσιαστές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο συνασπισμός του Τέρνμπουλ καταλαμβάνει 65 έδρες στη Βουλή, οι Εργατικοί 67, οι Πράσινοι μία έδρα και οι ανεξάρτητοι τέσσερις έδρες.

Δεκατρείς έδρες δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη επειδή τα αποτελέσματα είναι στήθος με στήθος. Για την πλειοψηφία στην Βουλή χρειάζονται 76 έδρες.

Τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από την Τρίτη, επειδή πρέπει να καταμετρηθούν εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι και ψήφοι διά πληρεξουσίου. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι ψήφοι αυτές ευνοούν συνήθως τους απερχόμενους. Πάντως, μιλώντας στους ψηφοφόρους του, ο Τέρνμπουλ φάνηκε να πιστεύει στη νίκη.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού» δήλωσε, κατηγορώντας παράλληλα τους Εργατικούς του Μπιλ Σόρτεν ότι διεξήγαγαν εκστρατεία φόβου όσον αφορά το σύστημα υγείας.

«Οι εκλογές τελείωσαν. Δεν μένει πια παρά η καταμέτρηση. Είναι η στιγμή για να ενωθούμε για να βοηθήσουμε την Αυστραλία, για να υπηρετήσουμε την Αυστραλία» ανέφερε.

Έπειτα από μια μάλλον ανιαρή προεκλογική εκστρατεία, ο Τέρνμπουλ χρησιμοποίησε το σοκ που προκλήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παίξει το χαρτί της οικονομικής σταθερότητας, ενώ τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας είχαν ταχθεί υπέρ του.

Τις τελευταίες ημέρες δεν έπαψε να υπογραμμίζει ότι, μπροστά στους φόβους για τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες του Brexit, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία που είχε ακολουθήσει η κυβέρνησή του.

«Οφείλουμε να αντισταθούμε, οφείλουμε να έχουμε ένα σχέδιο που να απαντά στις ανάγκες της εποχής, μιας εποχής προκλήσεων και ευκαιριών» υπογράμμισε ο Τέρνμπουλ, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει δημοσιογράφος και δικηγόρος.

Από την άνοδο στην πρωθυπουργία του Εργατικού Κέβιν Ραντ το 2007, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία του φιλελεύθερου Τζον Χάουαρντ, η αυστραλιανή πολιτική υπήρξε ιδιαίτερα πολυτάραχη.

Ο Κέβιν Ραντ ανατράπηκε το 2010 από την Εργατική Τζούλια Γκίλαρντ, πριν ξαναπάρει την εξουσία το 2013 και την παραδώσει και πάλι μερικούς μήνες αργότερα, έπειτα από βουλευτικές εκλογές, στον Τόνι Άμποτ, που κι αυτός ανατράπηκε τον Σεπτέμβριο από τον Τέρνμπουλ.

Οι Εργατικοί του Σόρτεν διεξήγαγαν μια κλασική προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενοι επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία, περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Τέρνμπουλ προέβαλε την οικονομία, σε μια περίοδο που η Αυστραλία, η οποία δεν έχει γνωρίσει ύφεση εδώ και 25 χρόνια, διαπραγματεύεται το τέλος της χρυσής εποχής των ορυχείων. Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων και υπερασπίσθηκε τη μεταναστευτική πολιτική του, για την οποία δέχεται πολλές κατηγορίες.

Έρευνα της αστυνομίας

Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει καταγγελίες για τη διενέργεια πολιτικής απάτης, μέσω της αποστολής τηλεφωνικών μηνυμάτων που στάλθηκαν σε ψηφοφόρους, ενώ είχε αρχίσει η εκλογική διαδικασία.

Τα μηνύματα, όπως εμφανίστηκαν στα τηλέφωνα των ψηφοφόρων, φαίνεται να προέρχονταν από την κρατική εταιρία ασφάλισης και υπηρεσιών υγείας Medicare, προειδοποιούσαν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα ιδιωτικοποιούνταν υπό την κυβερνητική συμμαχία των Φιλελεύθερων, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συντηρητικός συνασπισμός έχει δηλώσει ότι κατά τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024