Ρέντσι: Στο τραπέζι πρόταση για ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε βρετανούς φοιτητές
Οι Βρετανοί φοιτητές που έχουν εγγραφεί σε πανεπιστήμια χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως αποκτούν ευρωπαϊκή υπηκοότητα, σύμφωνα με σχέδιο που εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
Οι Βρετανοί φοιτητές που έχουν εγγραφεί σε πανεπιστήμια χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως αποκτούν ευρωπαϊκή υπηκοότητα, σύμφωνα με σχέδιο που εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
«Εάν ένας βρετανός φοιτητής αποφασίσει να περάσει δύο, τρία, τέσσερα χρόνια σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, εξετάζουμε εάν υπάρχει η δυνατότητα να του δοθεί ευρωπαϊκό διαβατήριο» είπε ο Ρέντσι μετά τη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το σχέδιο.
Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο είχε συζητηθεί και στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Παραδέχθηκε, πάντως, ότι νομικά κωλύματα ενδέχεται να καταστήσουν αδύνατη την εφαρμογή του σχεδίου.
Το να δοθεί ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε βρετανούς φοιτητές ενδέχεται να αναγκάσει τις χώρες-μέλη της ΕΕ να κάνουν το ίδιο και για άλλες μη χώρες μέλη της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν καταγγελίες για διακρίσεις.
Ο Ρέντσι είπε πάντως ότι το σχέδιο συζητείται επειδή το Brexit θα μπορούσε να φέρει σε μειονεκτική θέση τη νέα γενιά Βρετανών.
«Λυπούμαστε για τη νέα γενιά, ειδικά για τη νέα γενιά που ζει και σπουδάζει στη Βρετανία, αλλά αυτή είναι η δημοκρατία» σημείωσε.
Πριν από λίγες ημέρες, ο ιταλικός Τύπος ανέφερε ότι ο Ρέντσι σκόπευε να δώσει την ιταλική υπηκοότητα στους βρετανούς φοιτητές στην Ιταλία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442